« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
IRAN OBJAVIO:

Pripreme su gotove, obogaćivanje urana počinje za nekoliko dana

Zapadni diplomati izjavili su kako su zabrinuti zbog brzine razvijanja situacije te kako očekuju da će se sukobljavanje sa zapadom pojačavati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

IAEA

,

iranski nuklearni program

,

obogaćivanje urana

,

Yukiya Amano

Iran je inspektorima njegovog nuklearnog programa nakon priprema provedenih u ponedjeljak rekao da će početi obogaćivati uran u roku od nekoliko dana, po povjerljivom UN-ovom memorandumu koji je dobila agencija Reuters.

Teheran je u utorak objavio da je počeo obrađivati svoj uran ali u memorandumu od srijede stoji: "Rečeno nam je da se očekuje da će postrojenje početi proizvoditi uran obogaćen do 20 posto u roku od nekoliko dana".

Memorandum čelnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amana kaže da je Iran rekalibrirao 164 centrifuge, mali dio od njegovih tisuća strojeva za obogaćivanje, za obogaćivanje na veću razinu u pilot postrojenju Natanz.

Amano sugerira da je zabrinut izostankom obavještavanja unaprijed o tom potezu koji će, kažu zapadne sile, pojačati sumnje da Iran smjera obogaćivanje na 90 posto koje je prikladno za proizvodnju atomske bombe.

On je rekao da je IAEA o potezu Iran obavijestio u ponedjeljak te da je ta agencija odmah zatražila od Teherana da ga ne pokreće prije no što će inspektori moći prilagoditi svoje procedure nadzora i dobiti pojašnjenja o očekivanom trajanju novog programa i tehničkim pojedinostima.

"U ponedjeljak kada su inspektori agencije došli u pilot postrojenje obaviješteni su da je Iran počeo ubacivati svoj niskoobogaćeni uran u jednu od kaskada (mrežu centrifuga) prethodnu večer zbog testiranja", kaže memorandum.

Viši diplomat upoznat s operacijama IAEA Reutersu je rekao da je "agencija trebala biti ranije obaviještena". "To je uzbunjujući trend koji se može samo pogoršati. Izgleda da će sukobljavanje sa Zapadom pojačavati", rekao je diplomat. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 23:03:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh