« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
PREDSTAVE

H.E.J.T.E.R.I Dine Pešuta prva premijera ZKM-a u novoj godini

Kako se ističe u najavi, "H.E.J.T.E.R.I" je drama o povratku, prijateljstvu i odrastanju u priči o grupi prijatelja, postarijih milenijaca koji pokušavaju odrasti, donijeti odluke i držati ih se

Prva premijera sezone
Prva premijera sezone (ZKM)
Više o

ZKM

,

H.E.J.T.E.R.I

,

Dino Pešut

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju prvu premijeru u novoj 2020. godini najavljuje, 18. siječnja, predstavu ""H.E.J.T.E.R.I", dramu o generaciji popularnoj prepoznatoj kroz termin milenijalaca, koju po tekstu nagrađivanog dramatičara Dine Pešuta postavlja Judita Gamulin.

Kako se ističe u najavi, "H.E.J.T.E.R.I" je drama o povratku, prijateljstvu i odrastanju u priči o grupi prijatelja, postarijih milenijaca koji pokušavaju odrasti, donijeti odluke i držati ih se u svijetu u kojem su granice, karijere i međuljudski odnosi toliko tekući da im gotovo cure kroz prste.

"Dino Pešut se u drami 'H.E.J.T.E.R.I' nastavlja baviti generacijskim pitanjem, životnim odlukama koje bi označile zatvaranje jednog poglavlja i otvaranje novoga", stoji u najavi. Gdje prestaje mladost, pita se četvero prijatelja i jedan nepozvani gost u ovom zimskom afterpartiju, dodaje se.

U anskioznoj atmosferi spoja hipsterske božićne rapsodije, emotivnog after partyja i reuniona, Roza, Mak, Sanjin i Paško dolaze po vlastiti spas za koji se pokušavaju izboriti svaki na sebi specifičan način, a svoj mir traže vrlo aktivno čak i kada su potpuno katatonični. Ta se potraga najčešće odvija na štetu njihovog prijateljstva.

"Ovaj se sadcom slama pod težinom egzistencijalne krize svojih likova, u njegovoj atmosferi prava šala gotovo da više nije potrebna, linija radnje je više kao neka kaotična petlja, a građen je na mračnom, nadrealnom, nesavršenom i apsurdnom humoru tipičnom za millennialse", kazala je o predstavi redateljica Gamulin.

"Taj novi teatar apsurda javlja se kao odgovor današnjici - svijetu koji je prestao biti tradicionalno logičan. Smrt tradicije koju ova generacija na svojoj koži osjeća više nego bilo koja druga do sada, osim velike slobode, donosi i veliku neizvjesnost, a protiv neizvjesnosti se najlakše boriti upravo hejtanjem. Kada tome pridodamo činjenicu da je ovo prije svega Dinina autobiografska fikcija, ova priča postaje intimni, topli vodič za preživljavanje dvadesetih", dodala je.

Glume Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Luka Bulović, Ugo Korani i Katarina Bistrović Darvaš.

Predstava je koprodukcija ZKM-a i umjetničke organizacije RUPER.

Judita Gamulin diplomirala je Filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je završila i BA studij Montaže. Posljednjih sedam godina radi u filmskoj i reklamnoj produkciji kao redateljica, scenaristica, asistentica režije i montažerka. Do danas je snimila nekoliko kratkih filmova, od kojih je "Cvijeće" (2015.) nominirano za Studentskog Oscara Američke filmske akademije, a s filmom "Marica" (2017.) sudjelovala je u Future Frames programu na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary. Aktivna je članica udruge BoliMe - nezavisne umjetničke inicijative za podršku mentalnom zdravlju mladih.

03.01.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh