« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
VODOSTAJ NE OPADA

Broj žrtava u poplavama u Poljskoj popeo se na 15

Stotine tisuća hektara zemljišta poplavljeno je nakon izlijevanja Visle i Odre, što se nije dogodilo od 1884. godine

Poljska poplave Varšava
Poljska poplave Varšava (Youtube)
Više o

Ballantine's Christmas Reserve

,

Osmojezični enciklopedijski rječnik

,

Vlaho Bogišić

,

pomorska policija

,

sas vektor

U poplavama u Poljskoj uzrokovanim izlijevanjem rijeka Visle i Odre život je izgubilo 15 osoba, prema novim podacima koje je u ponedjeljak objavio glasnogovornik vatrogasne službe Pawel Fratczak.

"Broj žrtava popeo se na 15", rekao je Fratczak. Stotine tisuća hektara zemljišta poplavljeno je nakon izlijevanja dviju rijeka, što se "nije dogodilo od 1884.", dodao je.

Ministar unutarnjih poslova Jerzy Miller priznao je u ponedjeljak da je stanje na Visli, najvećoj poljskoj rijeci, "teže nego se očekivalo", uglavnom zbog velikoga vodenog vala koji su uzrokovale obilne oborine na jugu zemlje.

Vodostaj Visle ne opada već šest dana ni u jednom gradu kroz koji rijeka teče, što povećava opasnost da popuste nasipi natopljeni vodom, istaknuo je Miller.

Nasipi su već popustili blizu Sandomierza, na jugoistoku, i u Plocku, u središtu zemlje, zbog čega je nekoliko mjesta poplavljeno.

U Varšavi je za promet u ponedjeljak zatvorena važna prometnica duž Visle, pošto je na njoj uočeno slijeganje terena. Dvjestotinjak škola zatvoreno je u ponedjeljak u varšavskim četvrtima uz Vislu.

Tisuće stanovnika evakuirano je diljem zemlje, a spasilačke ekipe poslane su iz Njemačke, Francuske, Ukrajine, Litve, Latvije, Estonije i Češke, kazao je Fratczak.

Premijer Donald Tusk rekao je prošli tjedan da se šteta procjenjuje na 10 milijarda zlota (2,43 milijarde eura). (hina/metro-portal)

24.05.2010. 15:37:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh