« Žene
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
BEZ BRIGE

Grudnjaci krivi za rak dojke? Kakva laž

Znanost je opovrgnula glasine o povezanosti između nošenja grudnjaka i pojave raka dojke

Grudnjak nije odgovoran za rak dojke
Grudnjak nije odgovoran za rak dojke (Deviantart)

Grudnjake koriste skoro sve pripadnice ženskog spola, barem u euro-američkom kulturnom području. Glasine da grudnjak može uzrokovati rak dojke su stoga vrlo zabrinjavajuće. No jesu li istinite?

Kratka povijest raka na dojci i grudnjaka

Rak na dojci je relativno stara bolest; seže još od antičkih vremena, još davno prije izuma rendgena, anestezije i tome slično. S druge strane, grudnjaci su noviji izum star nešto više od 100 godina. Luman L. Chapman je 1863. godine na korzet dodao košarice, a Marie Tucek je 1893. prijavila izum držač za grudi. No grudnjak onakav kakvim ga danas poznajemo izumila je 1913. godine Mary Phelps Jacob. Dva komada svilene tkanine je jednostavno zavezala zajedno s trakama i nastao je prethodnik današnjeg najčešćeg komada ženskog rublja.

Poznate su vam glasine? 

Glasine da grudnjaci uzrokuju rak razvile su se otprilike ovako: Nošenje grudnjaka 12 sati na dan loše utječe na limfni sustav u grudima zbog čega može doći do stvaranja štetnih/kancerogenih tvorevina koje uzrokuju rak. Treba odmah pojasniti da nošenje grudnjaka nema utjecaja na nastanak raka na opisani način! Istina je da grudnjaci, posebno ako su premali, koji ne prianjaju dobro i od umjetnih su materijala mogu uzrokovati nadraženost kože ili upale. Velike grudi mogu uzrokovati bolove u leđima i vratu, stoga je ženama s velikim grudima potreban izuzetno kvalitetan grudnjak. Obavezna oprema kod sporta su sportski grudnjaci/topovi koji sprječavaju bolno poskakivanje grudi.

Znanost je opovrgnula glasine o povezanosti između nošenja grudnjaka i pojave raka dojke 

Organizacija American Cancer Society je potvrdila da je vjerojatnost raka na dojci i nošenja grudnjaka gotovo nikakva jer ne postoji apsolutno niti jedna studija koja bi teoriju o toj povezanosti potvrdila. Ipak, činjenica je da žene koje ne nose grudnjak rjeđe obolijevaju od raka dojke, ali tu činjenicu samu po sebi ne potvrđuje samo nenošenje grudnjaka već i fizička konstitucija žene. Žene koje ne nose grudnjak uglavnom su vitke i imaju male grudi. S druge strane, grudnjake nose žene s relativno velikim grudima i one koje su punije - količina tkiva u grudima i prekomjerna tjelesna težina su rizični čimbenici za oboljenje od raka dojke.

Svejedno možete prestati nositi grudnjak

National Cancer Institute, iz SAD-a se slaže s tim da nošenje grudnjaka nije neposredno povezano s mogućnošću za razvoj raka dojke. Poznatiji rizični čimbenici su konzumiranje alkohola, pušenje, prekomjerna tjelesna težina te općenito nezdrav životni stil. Sve spomenuto povećava razinu estrogena u tijelu što utječe na mogućnost za razvoj raka dojke. Svejedno možete prestati nositi grudnjak ukoliko će vas to umiriti.

Izvor: Intimatemedicine.com.hr

15.12.2010. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    15.12.2010. 12:47
    upotreba neprovjerenih kamikalija u farmaceutskoj industriji, točnije: kozmetici, izaziva razne boleštine među kojima i karcinom...

    naravno, s obzirom da je u pitanju ogromno tržište i novac, takve stvari se slabo istražuju, ako i da, stavljaju se pod tepih :-P
  2. avatar
    eh
    15.12.2010. 17:42
    "Jer ne postoji apsolutno niti jedna studija koja bi teoriju o toj povezanosti potvrdila." Upravo tako, nitko ju nije ni napravio - i to je njima dovoljno da kažu da to nije tako.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh