« Žene
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
(NE)SVJESNOST

40 posto žena nije svjesno svoje prekomjerne težine

Novo istraživanje odbacilo je uvriježeno mišljenje da žene najčešće misle kako imaju previše kilograma - upravo suprotno

40 posto žena nije svjesno svoje prekomjerne težine
40 posto žena nije svjesno svoje prekomjerne težine (freedigitalphotos.net)
Više o

pretilost

,

debljina

,

žene

,

prekomjerna težina

Istraživanje objavljeno u časopisu Obstetrics & Gynecology pokazalo je da gotovo 40 posto žena čija je težina prekomjerna nisu svjesne te činjenice i misle da su mršavije nego što jesu. Autori studije, dr. Mahbubur Rahman i dr. Abbey Berenson sa Sveučilišta Texas Medical Branch, ispitali su 2.224 žene u dobi od 18 do 25 godina.

Izmjerili su im indeks tjelesne mase (BMI), ali i ispitali njihovu percepcija o tome koliko su teške, prema čemu su podijeljene u četiri skupine (one koje misle da imaju normalnu težinu a imaju previše kilograma/žene s prekomjernom težinom koje su toga svjesne/žene normalne težine koje misle da su debele/žene normalne težine koje su toga svjesne).

>> "Vaga" za obroke kontrolira pretilost

Rezultati su pokazali da 36.8 posto žena prekomjerne težne smatra da imaju normalnu težinu ili čak premalo kilograma. Tako se pokazalo da zapravo ne vrijedi uvriježeno mišljenje kako žene većinom smatraju da imaju višak kilograma.

Znanstvenici ovdje napominju ključan problem - ako žene s prekomjernom težinom ne shvaćaju da imaju problem s kilogramima, ništa neće ni poduzeti da smršave i dovedu se u bolju formu.

11.12.2010. 14:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh