« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina
RUŽNA NAVIKA?

Grickanje noktiju smanjuje stres

Do sada se smatralo da je grickanje noktiju samo ružna navika, no novo istraživanje pokazuje da je to zapravo obrambeni mehanizam

Grickanje noktiju oslobađa vas od tjeskobe i stresa
Grickanje noktiju oslobađa vas od tjeskobe i stresa (Arhiva)
Više o

stres

,

loše navike

,

grickanje noktiju

,

izgriženi nokti

,

škrgutanje zubima

,

oslobađanje od stresa

,

štetne navike

Izgriženi nokti često se smatraju znakom nervoze, lošom navikom na koju nas upozoravaju od djetinjstva. Na toj je navici razvijena cijela industrija umjetnih noktiju. Ipak, kako je pokazalo najnovije istraživanje na sveučilištu Pais Vasco u Madridu, radi se zapravo o obrambenom mehanizmu organizma protiv stresa.

Grickanje noktiju, tvrde znanstvenici, pomaže mozgu da se oslobodi stresa, jednako kao i žvakanje žvakaćih guma i škrgutanje zubima, još jedna od stvari zbog koje će vas u društvu gledati s neodobravanjem.

Takve se aktivnosti rade nesvjesno u trenucima jakog emocionalnog stresa, a dokazano je da mogu učinkovito djelomično ublažiti štetne posljedice tjeskobe i stresa. Štoviše, škripanje zubima u snu, poznato i kao bruksizam, snažan je mehanizam oslobađaja koji je povezan s proizvodnjom dopamina, neurotransmitera koji regulira osjećaje u stresnim situacijama.

Ipak, bruksizam nije dobar za opće zdravstveno stanje, jer predstavlja štetnu naviku za usta i zube koji se na taj način oštećuju, uzrokujući paradentozu i probleme s mišićima.

10.06.2012. 09:14:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    miro
    10.06.2012. 14:50
    Eto lakog načina za ublažavanje stresa, grickaš nokte 10 minuta i problem riješen :-)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh