« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO

Grickalice ne jedemo iz potrebe već iz - dosade

lJudi više žele jesti čips, slastice i druge nezdrave grickalice poslije obavljenoga dosadnog zadatka, pokazala su istraživanja

Čips se jede iz dosade
Čips se jede iz dosade (Shutterstock)
Više o

čips

,

dosada

,

grickalice

Čips, čokoladice, kokice, keksići ... grickalice koje život znače, rekli bi mnogi koji čak nisu ni ovisni o njima, a "pravi ljubitelji" će priznati da nema šanse da im prođe dan bez vrećice čipsa ili keksa.

No, zašto ih jedemo ako znamo da baš i nisu zdrave? Znanstvenici tvrde - iz dosade, a ne zato što su nam posebno ukusne.

Psiholozi Sveučilišta središnjeg Lancashirea (UCLan) proveli su dvije studije o poveznicama između dosade i hrane. Rezultate su predstavili ovaj tjedan na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa.

U prvoj studiji zamolili su 52 sudionika da ispune upitnik o preferiranim 'zalogajčićima' prije i nakon što su ispunili dosadni zadatak prepisivanja jedne te iste skupine slova.
U drugoj su zatražili da 45 ispitanika pogleda zabavan pa dosadan video prilog, a ispred njih su postavili zdjelice sa zdravim i nezdravim grickalicama.

Rezultati prve studije pokazali su da ljudi više žele jesti čips, slastice i druge nezdrave grickalice poslije obavljenoga dosadnog zadatka.

U drugoj se studiji pokazalo da je mnogo više nezdrave hrane pojedeno tijekom gledanja dosadnog videa.

"Ovi su rezultati u skladu s ranijim istraživanjima koja upućuju na to da za zašećerenom i masnom hranom posežemo kad nam je dosadno. To ide u prilog pretpostavci po kojoj je dosada povezana s niskom razinom stimulativnog hormona dopamina te da ga ljudi nastoje podići masnom i slatkom hranom, ako se ne mogu riješiti dosade na neki drugi način", rekao je vodeći autor studije, dr. Sandi Mann.

16.09.2016. 15:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh