« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
POLICIJA POSVUDA

Grčka se sprema za godišnjicu ubojstva Alexandrosa Grigoropoulosa

Najavljene prosvjede studenata, ljevice i sindikata samo u Ateni 'čuvat' će više od šest tisuća policajaca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Alexandros Grigoropoulos

,

neredi u Grčkoj

Grčka policija u petak je objavila kako će narednih dana biti u stanju pojačane pripravnosti kako bi spriječila izbijanje nereda među mladima i ljevicom prilikom najavljenih okupljanja u znak sjećanja na Alexandrosa Grigoropoulosa kojeg je 6. prosinca 2008. u atenskoj četvrti Exarchia ubio policajac.

U Ateni bi približno 6.000 policajaca trebalo osiguravati prosvjede predviđene za nedjelju i ponedjeljak, koje organiziraju studentske, ljevičarske i sindikalne organizacije.

Snage sigurnosti će osim Atene biti raspoređene i u ostalim velikim gradovima, a svi pripadnici sigurnosnih i oružanih snaga bit će u stanju pojačane pripravnosti.

Ubojstvo 15-godišnjeg Alexandrosa Grigoropoulosa prošle je godine u svim velikim gradovima izazvalo nerede koji su opisani najvećima od rušenja hunte 1974. Prosvjedi i neredi proširili su se i van Grčke te su zabilježeni u gotovo svim većim europskim gradovima.

Iako je smrt maloljetnika bila osnovni povod, tijekom prosvjeda postalo je očito da je ispoljeni bijes grčkih građana uzrokovan višegodišnjim ekonomskim propadanjem zemlje i rastućom korupcijom u institucijama vlasti.

Policajac, koji je prema izjavama očevidaca u mladića pucao bez valjanog povoda, nalazi se u pritvoru gdje čeka na suđenje koje bi trebalo početi 20. siječnja 2010.

04.12.2009. 13:48:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh