« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
JOŠ LIKVIDACIJA

CIA proširuje uporabu bespilotnih letjelica u Pakistanu

Usprkos protivljenju pakistanskih vlasti i međunarodne zajednice napadi iz zraka su se pojačali od dolaska Obame na vlast

(Getty Images)
Više o

CIA

,

Pakistan

,

talibani

,

likvidacije

,

bespilotne letjelice

Bijela kuća odobrila je središnjoj obavještajnoj agenciji CIA-i proširenu uporabu bespilotnih letjelica u Pakistanu sa zadaćom da pronađu i napadaju talibane i terorističke skupine, piše u petak The New York Times.

To odobrenje poklapa se s najavom američkog predsjednika Baracka Obame ovaj tjedan o upućivanju dodatnih 30.000 američkih vojnika u Afganistan, piše list.

Od Obamina dolaska na vlast, Sjedinjene Države pojačale su zračne napade na plemenska područja na sjeverozapadu Pakistana, čime su izazvale porast protuameričkog raspoloženja među lokalnim stanovnicima.

Američke vlasti nisu potvrdile napade bespilotnim letjelicama kojima je ubijen određen broj islamističkih vođa. Pakistan se službeno protivi takvim napadima koji krše njegov suverenitet.

Izvjestitelj Ujedinjenih naroda Philip Alston ocijenio je da su američki napadi bespilotnim letjelicama samovoljni i da međunarodna zajednica takvu taktiku ne odobrava. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 15:14:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh