« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
REVOLUCIONARNI USPJEH

Evo Morales pred pobjedom već u prvom krugu izbora

Sam Morales u aktualnoj kampanji je izjavio da njegov uspjeh počiva na revoluciji i pogreškama oporbe koju ocjenjuje pučističkom i fašističkom

(Getty Images)
Više o

Bolivija

,

Evo Morales

Prvi indijanski predsjednik Bolivije Evo Morales na putu je da već u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju s 30-postotnim vodstvom pred najbližim protukandidatom osvoji nov mandat i nastavi zastupati interese autohtonog stanovništva, zbog čega ga pristaše slave, a protivnici odbacuju zamjerajući mu populizam i neučinkovitost.

Glavni protivnik Eva Moralesa, kako pokazuju ankete u petak, Manfred Reyes Villa na izborima bi mogao osvojiti 21,1 posto glasova. Među sedmero predsjedničkih kandidata je i jedna žena, bivša parlamentarna zastupnica Ana Maria Flores te seljački vođa Alejo Veliz.

Kada je Morales 2006. postao prvi Indijanac predsjednik Bolivije, privukao je pozornost na tu andsku zemlju s 9,7 milijuna stanovnika, jednu od najnerazvijenijih i najsiromašnijih, u kojoj čak 60 posto stanovništva živi ispod praga siromaštva, unatoč nalazištima nafte i zalihama plina koje su četvrte na svijetu po veličini. Obranu prava Indijanaca stavio je u središte svoje kampanje i slijedeći socijalizam svoga mentora, venezuelanskog kolege Huga Chaveza, uključio se u kampanju za dekolonizaciju Latinske Amerike uz poruke ulagačima "Želimo partnere, ne više gospodare".

Bolivija je zemlja u tranziciji koja će ojačati primjenom novog ustava koji posebnu srkb posvećuje pravima autohtonog stanovništva i seljaštva, tvrde pristaše te ističu da je Morales u ustav čak ugradio autonomije pojedinih pokrajina, što je bio glavni zahtjev oporbe. Kritičari, međutim, novi ustav drže nedemokratskim.

U aktualnoj kampanji Morales je izjavio da njegov uspjeh počiva na "revoluciji" i pogreškama oporbe, piše BBC Mundo analizirajući te dvije tvrdnje. Tako jedni drže Moralesa predsjednikom koji je krenuo u bitku za društenu pravdu, a drugi ga optužuju da je srozao ustanove prava. Moralesu zamjeraju nacionalizaciju plinske industrije jer je time obeshrabrio inozemne ulagače s kojima je sklopio nove ugovore i time im smanjio zaradu, ali je povećao prihode svojoj zemlji.

Time je osvojio oko 60 posto stanovnika Bolivije, koji su indijanskog podrijetla i koji predsjednika drže "svojim čovjekom". Veliku popularnost Morales je stekao dramatičnim govorima protiv američkog carstva i "pučističke, fašističke oborbe".

No Morales je i autokrat i populist koji vjeruje da provodi povijesnu misiju po uzoru na Chaveza, zbog čega je i stekao nadimke "Chavez Light" ili "Prva dama Venezuele", prenose agencije.

Rast cijena fosilnih goriva u svijetu isprva je išao Moralesu na ruku, no novčane blagodati nacionalizacije trajale su kratko, a k tomu nije uspio suzbiti korupciju što mu stanovništvo najviše zamjera.

Pozivajući se na ankete, BBC piše da će bolivijska oporba doživjeti velik poraz u nedjelju jer je razjedinjena i takva se ne može uspješno suprotstaviti predsjedniku i njegovu Pokretu prema socijalizmu (MAS). U protekle četiri godine oporba je doživjela šok i dodatno se razjedinila, piše britanski list The Economist.

Prava bitka koju će oporba sada morati voditi jest spriječiti da Moralesova stranka osvoji dvotrećinsku većinu u Senatu, jer ako u tome uspije MAS će neometano donositi zakone po svojoj volji.

Ako ipak MAS ne pobijedi velikom većinom, morat će pregovarati s oporbom i učiniti joj ustupke. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 12:58:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh