Grašak je superhrana, jeste li to znali?
Grašak su one zelene kuglice koje većina ljudi obično otkotrlja na rub tanjura, niti ne znajući koliko zapravo griješe
Grašak spada u onu vrstu povrća za koju će rijetki reći da ga vole, uz to imaju neka neugodna sjećanja iz djetinjstva kad su ih bake tjerale da ga pojedu do kraja, i tako nastaje najpodcjenjenije povrće na svijetu.
Kad se pogleda sastav graška, ustanovit ćemo da je prepun hranjivih tvari, a najvažnije od njih su fitokemikalije, sjajni spojevi koji su izuzetno učinkoviti u borbi protiv karcinoma, imaju probiotički učinak i snižavaju kolesterol.
Grašak je u ljudskoj prehrani već jako dugo zbog toga što je pun bjelančevina i škroba, no uz to ima niz drugih tvari koje su vrlo korisne za organizam.
Primjerice, vlakna imaju snažan utjecaj na probavu i smanjuju probavljivost škroba, dok amiloza pridonosi nižem glikemijskom indeksu. Vitamini i minerali kojih je grašak pun preveniraju nedostatak hranjivih tvari i sprječavaju bolesti povezanih s nedostatkom željeza ili folne kiseline.
Već spomenute fitokemikalije su snažni antioksidansi s antikancerogenim djelovanjem, a saponini drže pod kontrolom kolesterol i jačaju učinke probiotika u debelom crijevu.
Kad se sve zbroji, grašak se mirne duše može proglasiti superhranom.
Novi komentar