« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
NOVA BOLEST

Čak četvrtina zaposlenih ima uredsko koljeno

Teniski lakat barem zvuči dobro, kao da ste neka aktivna osoba koja se ozljedila igrajući, ali uredsko koljeno ne ostavlja puno mašti

Uredsko koljeno stvarno zvuči grozno smiješno
Uredsko koljeno stvarno zvuči grozno smiješno (Arhiva)
Više o

operacija koljena

,

uredsko koljeno

,

ozljede koljena

Sindom uredskog koljena najnovija je profesionalna bolest koju ima čak četvrtina zaposlenih između 16 i 65 godina, pokazalo je istraživanje britanske zdravstvene organizacije Nuffield. Ipak, najviše obolijevaju ljudi stariji od 55 godina, od kojih se desetina žali da ih koljena bole stalno. 

Uzrok sindroma nije teško pogoditi, radi se oslabljenoj muskulaturi zbog premalo kretanja koja uzrokuje preveliko trošenje koljena u svakodnevnim aktivnostima kao što je hodanje. 

Britansko društvo za fizoterapiju nije moglo ne primjetiti nagli rast broja operacija koljena, za što krive sve rašireniju pretilost, sjedenje tijekom radnog dana i, jasno, premalo fizičke aktivnosti. 

Ironično je da najveći broj operacija koljena zvuči poznato, jer smo ih tisuću puta čuli kod profesionalnih sportaša - operacije križnih ligamenata i meniskusa. 

Znači, mrdnite se od stola pa makar plesali i pisali, jer ćete inače biti sjajan kandidat za bolest koju vam neće biti lako priznati u razgovou: Što te muči? Ma pusti, imam uredsko koljeno ...

 

22.11.2012. 19:09:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh