« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
BENJAMIN NETANYAHU:

Gradnja u postojećim naseljima se nastavlja

Prirodni prirast se ne može zaustaviti, a Palestinci bi po završetku mirovnih pregovora trebali priznati židovsku državu Izrael.

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Zapadna obala

,

palestinska država

,

Benjamin Netanyahu

,

židovska država

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je odbacio američki zahtjev da se prekine židovsko naseljavanje na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji prenijeli su premijerovu izjavu u kojoj kaže kako se 'život u tim naseljima ne može zaustaviti', a o konačnoj sudbini naselja odlučivati će se tek kada se postigne konačni dogovor o statusu Zapadne obale.

Ponovljeno je da će izraelska vlada srušiti ilegalna naselja, te da neće graditi nova, ali i kako neće ograničavati prirodni prirast, kategoriju koja se često zloupotrebljava kod naseljavanja već postojećih naselja.

Naglašeno je i kako dogovor sa SAD-om o gradnji u već postojećim naseljima nije postignut, što kod Palestinaca također ne budi nadu u skoro razrješavanje problema.

Netanyahu je ponovio kako je Izrael spreman na nastavak mirovnih pregovora, uz naglasak ne samo na gospodarskim nego i diplomatskim pitanjima što je objasnio izjavom da je spreman Palestincima koji ne ugrožavaju Izrael dati neograničene ovlasti samouprave, no uz uvijet da nakon mirovnog procesa priznaju Izrael kao židovsku državu, što su Palestinci kategorički već nekoliko puta odbili kao potpuno neprihvatljivo.

01.06.2009. 14:51:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh