« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZIMSKI PROBLEMI

Godišnje doba rođenja utječe na psihičke poremećaje

Osobe rođene u zimskim mjesecima češće pate od neuroloških poremećaja kao što su shizofrenija ili bipolarni poremećaj

Godišnje doba rođenja utječe na psihičke poremećaje
Godišnje doba rođenja utječe na psihičke poremećaje (Shutterstock)
Više o

zima

,

shizofrenija

,

psihički poremećaji

,

godišnja doba

,

bipolarni poremećaj

Novo znanstveno istraživanje pokazalo je da godišnje doba rođenja itekako ima veze s nečijom osobnošću, ali i s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Naime, studija provedena na Sveučilištu Vanderbilt pokazala je da osobe rođene u zimskim mjesecima češće pate od ozbiljnih neuroloških poremećaja kao što su shizofrenija ili bipolarni poremećaj.

Znanstvenici su ovaj fenomen prvo istražili na životinjama koje nisu sisavci, a nova istraživanja objavljena u časopisu Nature Neuroscience pokazala su da se isto događa i sisavcima, točnije miševima.

>> Autizam se može prepoznati već kod beba

Istraživanje na miševima pokazalo je da oni koji su se rodili zimi, kada ima manje dnevnog svjetla, tijekom kasnije životne dobi imaju više problema s biološkim satom od svojih rođaka koji su rođeni tijekom ljeta.

''Znamo da biološki sat regulira ljudsko ponašanje. Ako mehanizam sličan onome kojeg smo našli kod miševa djeluje i kod ljudi, onda ne samo da ima utjecaj na niz poremećaja ponašanja, već utječe i na osobnost općenito'', kaže voditelj istraživanja Douglas McMahon. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se dokazalo da rođenje u zimskim mjesecima uzrokuje ozbiljne neurološke bolesti kod ljudi.

06.12.2010. 23:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh