« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PROPAST BRODA

Nepoznate bakterije 'jedu' Titanik

Moguće je da isti organizmi koji razgrađuju Titanik štete podvodnim cjevovodima i brodovima

Titanik
Titanik (Wikipedia)
Više o

bakterije

,

Titanik

,

mikroorganizmi

,

Halomonas titanicae

Španjolski znanstvenici sa Sveučilišta Sevilla otkrili su dosad nepoznate bakterije u olupini Titanika. Radi se o iznimno agresivnim mikroorganizmima koji uništavaju potonuli brod, piše međunarodni časopis za opću mikrobiologiju SGM.

Bakterije su pronađene na komadu hrđave olupine koju su znanstvenici predvođeni Antonijem Ventosom podigli s dubine od 3,8 kilometara. Nova vrsta koja dodatno pridonosi raspadu Titanika potonulog 14. travnja 1912. dobila je prikladno ime "Halomonas titanicae".

"Analizirali smo genom, metabolite, uvjete rasta i druge karakteristike bakterije. U nekim segmentima je 98,4% slična srodnoj vrsti, Halomonas neptunia, pogotovo kada se usredotočimo na ribosome. Međutim, bakterija ima određene specifičnosti koje ju čine novom i jedinstvenom", napisali su znanstvenici.

Znanstvenici pretpostavljaju da su bakterije posebno usredotočene na razgradnju podvodne željezne konstrukcije, što bi mogla biti važna spoznaja za moderne strukture u moru. Na primjer, moguće je da isti organizmi štete podvodnim cjevovodima i brodovima, a posljedice bi mogle biti vrlo ozbiljne.

Titanik propada već gotovo 100 godina. Američko poduzeće je stoga odlučilo napraviti virtualnu 3D rekonstrukciju svojedobno najvećeg prekooceanskog broda prije nego što do kraja nestane.

07.12.2010. 11:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh