« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
POVIJEST

Godina Friedricha Engelsa

Prije 200 godina u Wuppertalu je rođen Friedrich Engels, prijatelj Karla Marxa. Dvojica Nijemaca su se poznavali od svojih 20-ih, tijesno sarađivali i svojom teorijskom kritikom kapitalizma promijenili svijet

Mijenjali su svijet - makar na kratko...
Mijenjali su svijet - makar na kratko... (Arhiva)
Više o

Karl Marx

,

Friedrich Engels

Friedrich Engels, prijatelj Karla Marxa, rođen je u Wuppertalu prije 200 godina. Dvoje Nijemaca poznaju se od svojih 20-ih godina, blisko su surađivali i svojom teorijskom kritikom kapitalizma promijenili svijet.

Kakav je svijet ugledao Friedrich Engels 1820. kada se rodio? Industrijska revolucija proširila se iz Engleske poput požara, kapitalizam je zapošljavao masu radnika.

Tvornički dimnjaci dime se i u Engelsovom rodnom mjestu, Barmenu koji je danas dio grada Wuppertala na zapadu Njemačke. Friedrichov otac vlasnik je tvornice tekstila.

Mladi Engels točno uči i razumije kako funkcionira kapitalizam. Od sina industrijalca postao je, uz Karla Marxa, najpoznatiji kritičar kapitalizma.

"Bio je čovjek koji je ujutro jeo škampe i šampanjac, a navečer je s djevojkom lutao siromašnim radničkim četvrtima Manchestera. Bio je i kapitalist i revolucionar. U svakom je slučaju imao snažan osjećaj za pravdu ", kaže Eckehard Lowisch, kipar iz Wuppertala, autor Engelsove skulpture povodom 200. godišnjice rođenja filozofa i revolucionara.

Rana mladost i sukob s ocem

Kao najstarije od devetero djece, Friedrich Engels trebao je preuzeti tvornicu i tekstilni posao na očev zahtjev. Godinu dana prije mature, otac ga je ispisao iz gimnazije i prebacio na strukovnu školu kako bi izučio zanat industrijskog trgovca i pripremio se za preuzimanje posla što je prouzročilo veliku svađu.

Otac i sin često se sukobljavaju: mladi Engels vidi i suprotstavlja se kontradikciji između protestantske pobožnosti i kapitalističkog svjetonazora. Sa samo 18 godina objavio je pod pseudonimom Friedrich Oswad svoj prvi društveno kritički tekst: "Pisma iz Wuppertala".

"Užasna je bijeda u nižim klasama, posebno među tvorničkim radnicima u Wuppertalu. Samo u Elberfeldu, 1.200 od 2.500 djece školskog uzrasta lišeno je obrazovanja i odrasta u tvornicama, i to samo kako vlasnik tvornice ne bi morao zaposliti odraslu osobu čija je plaća dvostruko veća od one koju daje djetetu", koncizno i drastično.

Po završetku stručnog usavršavanja, 1841. godine odslužio je vojnu službu u topništvu Kraljevske pruske garde u Berlinu. Kao gost-student pohađa sveučilišna predavanja iz filozofije, orijentalnih jezika i financija. Kreće se u lijevim intelektualnim krugovima.

Upoznavanje s Marxom

Napokon, 1842. godine u Kölnu, 22-godišnji Engels prvi se put susreo s dvije godine starijim Karlom Marxom, u to vrijeme još uvijek glavnim urednikom "Rheinische Zeitung".

Engelsov otac šalje Friedricha u tkaonicu pamuka u Manchesteru. Tamo je upoznao sestre Burns - Mary i Louise, Irkinje koje su radile u toj tvornici i s kojima će kasnije živjeti, dijelom odvojeno, dijelom u troje. Engels je bio protivnik braka. Nije imao djece, ali brinuo se za Marxova izvanbračnog sina.

U Manchesteru se upoznaje s nehumanim uvjetima života i rada tekstilnih radnika i svoje dojmove stavlja na papir u socijalnoj studiji "Situacija radničke klase u Engleskoj" gdje piše o promjeni uloga u obitelji: "Žena radi u tvornici, hrani obitelj, muškarac sjedi kod kuće, čuva djecu, priprema i kuha."

Suradnja s Marxom, koji je u međuvremenu emigrirao u Pariz, sve je prisnija. Engels je postao jedan od autora "Njemačko-francuskih godišnjaka" u izdanju Karla Marxa i Arnolda Rugea. Engels se pojavio kao govornik na prvim komunističkim sastancima održanim u Elberfeldu 1845. godine.

Potom se s Marxom preselio u Bruxelles. Zajedno putuju u London i Manchester. U Londonu su se 1847. pridružili "Ligi pravednika", kasnije "Ligi komunista" - za koju su godinu dana kasnije napisali poznati "Komunistički manifest".

"Bez Friedricha Engelsa mnogi tekstovi Karla Marxa nikada ne bi bili objavljeni. Tek uz Engelsovu intervenciju tekstovi su dobili politički smisao a bez Engelsovog novca Marx bi umro od gladi. Komunistički manifest zajedničko je djelo. Većinu je napisao Marx, ali od Engelsa proizlazi žestina koja se i danas osjeća u njegovim tekstovima, ta spremnost za jasnu političku izjavu, a zatim i energična obrana tih stavova. To prožima komunistički manifest ", kaže  ekonomski povjesničar Werner Plumpe sa Sveučilišta u Frankfurtu na Majni u intervjuu za Deutschlandfunk.

Engles je bio prisutan kad su radnici prosvjedovali u Wuppertalu u proljeće 1849. godine, kasnije također pri ustanku u Badenu. Nakon poraza tog ustanka pobjegao je u Švicarsku i dalje u Englesku, gdje je od 1850. radio kao ovlašteni potpisnik, a kasnije i kao partner u očevoj tvrtki.

U mnogim je slučajevima teško razlikovati pera dvaju autora: na primjer, Engels je posthumno, na temelju bilješki, pripremio drugi i treći svezak Marxova glavnog djela Kapital.

1869., nakon prodaje dionica svoje tvrtke, Engels se preselio u London gdje je Marx već živio. Nakon Marxove smrti 1883. godine, postao je vodeća ličnost međunarodnog socijalizma, pa čak i njemačke socijaldemokracije.

Friedrich Engels umro je 5. kolovoza 1895. u Londonu, u 75. godini.

Godina Engelsa u Wuppertalu

Engelsov rodni grad proglasio je „Godinu Engelsa"  - s gradskim festivalom, koncertima, izložbama i diskusijama. Zbog pandemije korone, proslave su otkazane, uključujući ponovno otvaranje povijesne kuće Engels, jedne od nekadašnjih pet kuća ove obitelji. Mnogo događaja prebačeno je na internet.

30.11.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh