« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
BRZI SU...

Moderna traži hitno odobrenje za svoje cjepivo

Tražit će dopuštenje za korištenje svog cjepiva u hitnim slučajevima jer je nova studija pokazala da cjepivo snažno štiti od bolesti

Odlični rezultati?
Odlični rezultati? (Arhiva)
Više o

cjepivo

,

Covid-19

,

Moderna

Faraceutska kompanija Moderna, jedna od kompanija koje su najdalje dogurale u razvoju cjepiva za koronavirus, planira danas zatražiti hitno odobrenje kod nadležne američke agencije (FDA) za svoje cjepivo. 

Tražit će dopuštenje za korištenje svog cjepiva u hitnim slučajevima jer je nova studija pokazala da cjepivo snažno štiti od bolesti, javlja The Associated Press. Moderna je cjepivo radila u suradnji s Američkim nacionalnim zdravstvenim institutom, a prema istraživanju provedenom prošlog vikenda, učinkovitost bi mogla biti veća od 94 posto. 

Zaključci preliminarne analize učinkovitosti cjepiva

Naime, primarna primarna analiza učinkovitosti obuhvatila je 196 sudionika s potvrđenim slučajevima covida-19, od kojih je 30 slučajeva bilo ozbiljno. Djelotvornost cjepiva protiv covida-19 iznosila je 94.1 % (primijećeno je 185 slučajeva covida-19 u placebo skupini u odnosu na 11 slučajeva zabilježenih u skupini s mRNA-1273), a djelotvornost cjepiva protiv ozbiljnih slučajeva covida-19 bila je 100 %, stoji u zaključcima analize koje je objavila Moderna. 

Poručili su i kako do danas nisu utvrđene ozbiljne zabrinutosti oko zdravlja i sigurnosti sudionika testiranja.

"Ova pozitivna primarna analiza potvrđuje sposobnost našeg cjepiva da spriječi bolest covid-19 s djelotvornošću od 94.1 % i, što je najvažnije, sposobnost prevencije teške bolesti covida-19. Vjerujemo da će naše cjepivo pružiti nov i snažan alat koji može promijeniti tijek ove pandemije i pomoći u prevenciji teških bolesti, hospitalizacija i smrti", rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel.

Tvrtka će zatražiti od FDA da pregleda prošireni niz podataka koji pokazuju kako je cjepivo učinkovito u prevenciji covida-19 i 100 % učinkovito u prevenciji teških slučajeva bolesti. 

30.11.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh