« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HRVATSKA

Godina 2009. - kronologija važnih događaja - drugih 6. mjeseci

Pregled događaja koji su u 2009. obilježili unutarnjopolitička i ostala zbivanja u Hrvatskoj - 2. dio.

(Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Jadranka Kosor

,

ostavka premijera

,

privatizacija brodogradilišta

,

U2 u Zagrebu

,

svinjska gripa

,

poginuo Darko Glavan

,

krizni porez

,

harač

,

Rade Buljubašić

,

nesreća u Rudinama

Srpanj

1. srpnja - Ivo Sanader povukao se s dužnosti u Vladi i stranci te iz aktivne politike, što je objavio na izvanrednoj konferenciji za novinare. Nije jasno obrazložio zašto je donio takvu odluku i istaknuo je da se neće kandidirati na predsjedničkim izborima krajem godine, a odbacio je i nagađanja da je bolestan. Objavio je da će predsjedniku Republike za novu premijerku predložiti dosadašnju potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor koja će ga naslijediti i na čelu HDZ-a.

1. srpnja - Predsjednik Stjepan Mesić primio premijera u ostavci Ivu Sanadera i izrazio čuđenje izborom trenutka u kojem je dosadašnji premijer odlučio objaviti svoj odlazak s te dužnosti.

1. srpnja - Dragan Primorac podnio pismenu ostavku na mjesto ministra znanosti, obrazovanja i športa rekavši da je došao na poziv Ive Sanadera i da s njim odlazi.

2. srpnja - Vlada premijera u ostavci Ive Sanadera predložila izmjene Zakona o Vladi po kojima bi do imenovanja nove Vlade i dalje obavljala tehničke poslove jer bi po važećim odredbama bila raspuštena nakon što bi Sabor prihvatio ostavku premijera čime se ispravlja pravna praznina i sprječava tumačenje da u trenutku ostavke premijera nema Vlade. Zakonom se ukida i njegov Središnji državni ured, a Vlada na odlasku predlaže umjesto toga osnivanje novog ministarstva uprave.

3. srpnja - Prvi slučaj nove gripe A (H1N1) u Hrvatskoj potvrđen je u Splitu, u 60-godišnje pacijentice koja je 1. srpnja došla iz Sydneya, a potvrda stigla iz Referentnog centra za influencu u Zagrebu.

3. srpanj - Predsjednik Stjepan Mesić je, temeljem ustavnih ovlasti, uručio mandat Jadranki Kosor nakon što mu je podastrla dokaz da ima potporu većine saborskih zastupnika, a Kosor je izjavila da će, uz rebalans državnog proračuna, jedan od glavnih zadataka Vlade biti jačanje gospodarstva i nastavak reformi te snažna borba protiv korupcije, kao i pronalaženje rješenja za deblokadu pregovora za ulazak u EU.

4. srpnja - Na Općem saboru HDZ-a u Zagrebu devet tisuća izaslanika jednoglasno izabralo Jadranku Kosor za predsjednicu stranke, a Ivu Sanadera za počasnog predsjednika. Darko Milinović je izabran za zamjenika predsjednice HDZ-a, a izabrano je i šest potpredsjednika: Šeks, Hebrang, Jarnjak, Kalmeta, Šuker i Čobanković.

6. srpnja - Mandatarka za sastav Vlade Jadranka Kosor predstavila u Saboru članove svoje Vlade. Za potpredsjednike Vlade predložila je Damira Polančeca (HDZ) koji bio i ministar gospodarstva rada i poduzetništva, Božidara Pankretića (HSS) koji bi obnašao i dužnost ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Đurđu Adlešič (HSLS) i Slobodana Uzelca (SDSS). Kosor je kao nove ministre predložila Radovana Fuchsa, kao ministra znanosti, obrazovanja i športa, Tomislava Ivića, ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Davorin Mlakar vodio bi novoosnovano Ministarstvo uprave, Bianca Matković bila bi ministrica bez portfelja, dok bi Petar Čobanković preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Ostali bi ministri ostali u svojim resorima.

6. srpnja - Županijski sud u Karlovcu primio je od Vrhovnog suda osuđujuću presudu na osam godina zatvora izrečenu bivšem policijskom specijalcu Mihajlu Hrastovu zbog ubojstva 13 i ranjavanja dvojice zarobljenih neprijateljskih vojnika na Koranskome mostu u rujnu 1991.

6. srpnja - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio u odvojenim posjetima izaslanstvo tvrtke Montmontaža d.d. i Srđana Mladinića, glavnog direktora tvrtke SMS d.o.o. koji su ga izvijestili o svojim poslovnim aktivnostima i planovima razvoja tvrtke, a Mesić je podržao nove investicije, posebice u SMS koji svojom proizvodnom paletom ujedno promiče hrvatsku gastronomiju.

6. srpnja - Nova hrvatska Vlada na čelu s Jadrankom Kosor dobila je povjerenje većine zastupnika u Saboru nakon maratonskog zasjedanja. Za povjerenje vladi Jadranke Kosor glasovala 83 saborska zastupnika, dok ih je 45 bilo protiv, a suzdržanih nije bilo. Imenovanjem Jadranke Kosor za predsjednicu Vlade RH potvrđen je i sastav njezine vlade.

7. srpnja - Nakon što je potvrđena u parlamentu zajedno s članovima njezine Vlade, nova premijerka Jadranka Kosor službeno u Banskim dvorima preuzela dužnost predsjednice hrvatske Vlade od bivšeg premijera Ive Sanadera s kojim se sastala iza zatvorenih vrata, a potom je uslijedio prvi susret Kosor s ministrima.

7. srpnja - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) prihvatilo zahtjev bivšeg premijera Ive Sanadera o prestanku mirovanja zastupničkog mandata.

8. srpnja - Koordinacija umirovljeničkih udruga usprotivila se najavama smanjenja mirovina radi rješavanja ekonomske krize te su zatražili hitan sastanak s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor kako bi je upoznali sa svojim stavovima. Umirovljenici ističu da nemaju nikakvih rezervi jer su godinama u teškoj situaciji jer 70 posto ima mirovinu ispod 1.700 kuna.

8. srpnja - Državno sudbeno vijeće (DSV) zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti razriješilo gospićkog županijskog suca Branka Milanovića, navodeći kao razlog veliki broj presuda koje mu je ukinuo Vrhovni sud. Milanović je u medijima ostao zapamćen po kontroverznim obrazloženjima presuda, poput one 2005. da nasilno guranje prsta u anus nije silovanje.

9. srpnja - Najave o mogućem smanjenju mirovina kao jednoj od mjera za izlazak iz krize je, nakon Koordinacije umirovljeničkih udruga, osudilo i Predsjedništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) koje najavljuje da će u slučaju smanjenja mirovina "učiniti sve na mobilizaciji umirovljeničke populacije i organiziranju vala prosvjeda".

9. srpnja - Nakon dovršene istrage USKOK zagrebačkom Županijskom sudu podnio optužnicu protiv petorice otmičara bivšeg hrvatskog člana predsjedništva BiH Ante Jelavića, koji su ga u travnju ove godine odveli u BiH i tražili milijun eura otkupnine.

10. srpanj -  Sabor je donio novi Zakon o igrama na sreću, po kojemu će se oporezivati dobitci od lutrijskih igara i klađenja, izmijenjen je Zakon o PDV-u, kojim se ukidaju odredbe o paušalnom oporezivanju 30 posto troškova za osobni prijevoz i 70 posto za reprezentaciju, a izmijenjen je i Zakon o otpadu vezano uz koncesije.

11. srpanj - Vlada donijela odluku o raspisivanju javnog poziva za privatizaciju pet državnih brodogradilišta - Brodotrogira, Kraljevice, 3. maja, Brodograđevne industrije Split po posebnim uvjetima, "za jednu kunu".

13. srpnja - Vraćajući se s koncerta Carlosa Santane u Varaždinu, poginuo je glazbeni kritičar i povjestničar umjetnosti Darko Glavan.

14. srpnja - Šibensko Gradsko vijeće nije se uspjelo konstituirati ni u drugom pokušaju nakon izbora 17. svibnja jer nije izabran njegov predsjednik budući da jedini kandidat za tu dužnost Goran Grguričin, izabran na listi HSP-a, nije dobio potrebnu većinu od 14 vijećnika.

15. srpnja - Zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba prihvatili su prvi ovogodišnji rebalans kojim se proračun smanjuje za 150 milijuna kuna i iznosi 7,850 milijardi. Zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba prihvatili su izvješće Zagrebačkog holdinga za 2008. prema kojem ukupni prihodi iznose 4,4 milijarde kuna, a neto dobit 110 milijuna kuna, što je 16,4 posto manje u odnosu na plan.

15. srpnja - Bivši direktor Hrvatskih željeznica Davorin Kobak uhićen je s još dvije osobe zbog pronevjere u toj državnoj firmi, bivšom direktoricom tvrtke AGIT Biserkom Robić i komercijalnim direktorom AGIT-a Andrijom Sarićem.

16. srpnja - Vlada donijela odluku kojom se preporuča nadzornim odborima i upravama trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu da započnu pregovore sa sindikatima i radničkim vijećima oko izmjena kolektivnih ugovora u skladu s trenutnom gospodarskom situacijom, odnosno konkretno o smanjenju plaća zaposlenih za 10 posto.

16. srpnja - Vlada u Hrvatski sabor uputila amandman na prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji kojim bi se i izvanbračnim zajednicama omogućilo da pristupe medicinskoj oplodnji jer je nekoliko vladajućih koalicijskih partnera najavilo da neće podržati prijedlog zakona u sadašnjem obliku.

17. srpnja - Hrvatski sabor izglasao Zakon o medicinskoj oplodnji s amandmanom Vlade da se medicinski potpomognutoj oplodnji mogu podvrgnuti i izvanbračni parovi, unatoč protivljenju većine stranaka vladajuće koalicije.

17. srpnja - Stečajni sudac Trgovačkoga suda u Splitu Ivan Basić odlučio je otvoriti stečajni postupak u Dalmatinki Novoj jer je utvrđeno da ta tvrtka ne može podmirivati svoje obveze koje premašuju 22 milijuna kuna.

20. srpnja - Predsjednik Stjepan Mesić najavio da će se obratiti Ustavnome sudu te od njega zatražiti da procijeni ustavnost Zakona o medicinskoj oplodnji za koji smatra da je neustavan jer dira u slobodu građana, odnosno da je njime dio građana doveden u neravnopravan položaj te istaknuo da se osobno ne slaže sa zakonom.

20. srpnja - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo optužnicu protiv Josipa Gucića i više osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti, prijevare u gospodarskom poslovanju i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

21. srpnja - Stečajni upravitelj Vedran Šeparović službeno je preuzeo sinjsku tvornicu Dalmatinku Novu.

22. srpnja - Prvi put matične stanice iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži spašavaju život jednoga pacijenta izvan Hrvatske - u Austriji i time je ispunjena misija Zaklade Ana Rukavina da se omogući transplantacija matičnih stanica što većem broju bolesnika.

22. srpnja - Vlada predložila povećanje PDV-a sa 22 na 23 posto i porez solidarnosti od 3 posto na plaće, mirovine i ostale dohotke iznad 3.000 kuna, a predstavnici poslodavaca i sindikata to su uglavnom podržali nakon višesatnih pregovora u Banskim dvorima.

22. srpnja - Trajektno pristanište Porozina na otoku Cresu, u čiju je prvu fazu obnove uloženo 6,8 milijuna kuna, svečano je otvoreno za promet, a obnovom su produženi istočni i zapadni gat i uređena je pristupna rampa za istodobno pristajanje dvaju velikih trajekata i jednoga manjeg.

23. srpnja - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) se najoštrije usprotivio uvođenju poreza od 3 posto na primanja iznad 3.000 kuna i povećanju stope PDV-a na 23 posto. Stavovi sindikalnih središnjica su tada bili različiti, sindikati javni i državnih službi načelno prihvatili "3 plus 1", a izričito protiv bili su gospodarski sindikati.

24. srpnja - Teška željeznička nesreća, u kojoj je šest osoba, a 40 ih je teško ozlijeđeno, desila se u Rudinama kraj Kaštela kad je nagibni vlak koji je vozio iz Zagreba za Split izletio je iz tračnica i udario u zid sa strane prije nego što se zaustavio.

24. srpnja - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izvijestio je da ta stranka raskida koalicijski sporazum s HDZ-om, te izlazi iz vladajuće koalicije jer je Vlada ostala kod svojeg zadnjeg prijedloga oporezivanja punog iznosa mirovina i plaća iznad tri tisuće kuna s tri posto.

24. srpnja - Vlada Saboru poslala prijedlog rebalansa proračuna te prijedlog zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke veće od 3000 kuna po dvije stope - 2 i 4 posto. Taj porez porez neće plaćati 1,5 milijuna ljudi: 869 tisuća umirovljenika i 593 tisuće zaposlenih.

26. srpnja - Ustavni sud prihvatio tužbu Zagrepčanina koji je 1978. pokrenuo parnicu tražeći isplatu 48.600 njemačkih maraka, a sudovi su mu nakon 30-godišnjeg postupka dosudili naknadu od 0,3 kune.

27. srpnja - Saborski Odbor za vanjsku politiku predložio predsjedniku Mesiću da razriješi Nevena Juricu s mjesta stalnog hrvatskog predstavnika pri UN-u koji je to osobno zatražio navevši kao razlog zdravstveno stanje premda su mediji pisali da je u privatne svrhe troši državni novac, a USKOK je potvrdio da vodi istragu protiv njega.

27. srpnja - Vrhovni sud smanjio kaznu Josipu Mraovića zbog silovanja američke košarkašice Illishe Jarret u Gospiću 2005. s tri na dvije godine zatvora nakon njegove žalbe u kojoj je tražio da se preinači u oslobađajuću ili ukine.

27. srpnja - Policija uhitila osam osoba koje povezuje sa željezničkom nesrećom u Rudinama kod Kaštela u kojoj je poginulo šest osoba, a utvrdi li se nakon obrade njihova odgovornost bit će kazneno prijavljeni i privedeni na splitski Županijski sud.

27. srpnja - Bivši direktor HŽ-a Davorin Kobak i čelnici sestrinskog poduzeća AGIT Biserka Robić i Andrija Sarić osumnjičeni za malverzacije u HŽ-u ostaju u jednomjesečnom pritvoru jer je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo rješenje istražne sutkinje o mogućem puštanju na slobodu uz mogućnost plaćanja jamčevine.

27. srpnja - Zadarska policija uhitila pravosudnog policajca kod kojega je pri legitimiranju pronašla oko devet grama heroina, a, osim što je kazneno prijavljen za zloporabu opojnih droga, 38-godišnji čuvar u zadarskom zatvoru suspendiran je i protiv njega će se pokrenuti stegovni postupak.

28. srpnja - Zbog podizanja stope PDV-a sa 22 na 23 posto tvrtke iz poljoprivredno-prehrambenog sektora neće dizati svoje cijene, dogovoreno je na sastanku predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor s predstavnicima desetak tvrtki iz tog sektora i to Agrokora, Podravke, Vindije, Dukata, Atlantic Grupe, Kraša, Badela 1862, Klare, Mlinara i Vira, a premijerka će razgovarati i s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca.

28. srpnja - Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta odlučio je smijeniti sve članove Uprave poduzeća HŽ Infrastruktura: predsjednika Uprave Mijata Kurtušića, te članove Uprave Stjepana Bestijanića i Bože Cerovečkog, a naložio je da se i na nižim razinama u tome poduzeću suspendiraju ili smjene odgovorni za izazivanje teške željezničke nesreće u Rudinama.

28. srpnja - Splitska policija privela istražnom sucu Županijskoga suda u Splitu petoricu osumnjičenika zbog teškog kaznenog djela opće opasne radnje u željezničkoj nesreći u Rudinama kad je poginulo šestero putnika.

29. srpnja - Bivši prodekan zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Dražen Badanjak i glavni posrednik u kupoprodaji ispita na tom fakultetu Mladen Budor nepravomoćno su na zagrebačkome Županijskom sudu u slučaju "Indeks 2" osuđeni na bezuvjetnu zatvorsku kaznu, Badanjak na 10 mjeseci, a Budor na dvije godine i deset mjeseci.

29. srpnja - Devetero profesora zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti i četvero posrednika u kupoprodaji ispita na tom fakultetu nepravomoćno su osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne zbog korupcije u slučaju "Indeks 2", 17 ostalih optuženih posrednika, studenata i članova njihovih obitelji kažnjeni su uvjetno, a među dvoje oslobođenih je profesorica Marina Manucci.

29. srpnja - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 61-godišnjeg Mladena Šlogara kojega se tereti za teško ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak, počinjeno u listopadu prošle godine u centru Zagreba. Kao motiv ubojstva tužiteljstvo navodi osvetu njezinu ocu, odvjetniku Zvonimiru Hodaku.

30. srpnja - Predsjednik Stjepan Mesić pokrenuo postupak ocjene ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji, baš kao i Ženska mreža Hrvatske, a Mesić najavljuje i da će, ako to procijeni sa svojim suradnicima, pokrenuti preispitivanje i zakona o "kriznom porezu" pred Ustavnim sudom.

30. srpnja - Saborski zastupnici izglasali su više antirecesijskih zakona kojima se želi smanjiti utjecaj financijske i gospodarske krize na hrvatsko gospodarstvo čija primjena počinje od 1. kolovoza, a izglasana je i nova, viša stopa PDV-a od 23 posto.

30. srpnja - Veliki trgovački lanci neće dizati cijene zbog povećanja stope PDV-a sa 22 na 23 posto, potvrdili su predsjednica Vlade Jadranka Kosor i čelnici 15-ak trgovačkih lanaca.

30. srpnja - Posebnim porezom od dva ili četiri posto oporezivat će se, uz plaće, mirovine i druge primitke i prihodi od dividende ili udjela u dobiti, predložila je hrvatska Vlada amandmanom na prijedlog zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke.

30. srpanj - Vlada odlučila pokrenuti postupak izmjene Sporazuma između hrvatske vlade i vlade Federacije BiH o međusobnom izvršavanju sudskih odluka o kaznenim stvarima, a kako bi se onemogućilo izbjegavanje izvršenja pravomoćnih presuda odnosno spriječila mogućnost da osuđenici bijegom iz zemlje u kojoj su osuđeni u zemlju čiji su državljani izbjegnu izdržavanje kazne.

31. srpnja - Protiv saborskog zastupnika HDZ-a i bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića te njegova bivšeg pomoćnika u MORH-u Ive Bačića Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije MUP-a podignuo je kaznenu prijavu zbog sklapanja štetnog ugovora pri kupnji vojnih kamiona 2004.

 

Kolovoz

1. kolovoza - Od 1. kolovoza pa do kraja iduće godine sve plaće, mirovine te druge primitke iznad 3000 kuna, uključujući i dividendu te udio u dobiti, država će oporezovati posebnim, tzv. kriznim porezom kojega je izglasao Hrvatski sabor. Sabor je većinom glasova donio Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, koji će se od 1. kolovoza ove do kraja iduće godine plaćati po dvije stope - 2 posto na primitke u iznosima od tri do šest tisuća kuna, a na iznose iznad šest tisuća po stopi 4 posto. Oporezivat će se cjelokupni primitak iznad tri tisuće kuna.

1. kolovoza - PDV se od tog dana plaća po stopi od 23 posto, a sve isplate plaća, mirovina, ostalih primitaka, isplate dividendi ili udjela u dobiti u iznosima većim od 3.000 kuna oporezivat će se posebnim porezom po stopi od 2 i 4 posto. S današnjim danom uvedena je i naknada za usluge u mobilnoj telefoniji.

1. kolovoza - Hrvatski fond za privatizaciju objavio natječaje za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu, a rok za podnošenje ponuda je 30. rujna. Po posebnim uvjetima, za jednu kunu, država prodaje dionice u četiri brodogradilišta - riječkom 3. maju, Brodograđevnoj industriji Split, Brodotrogiru i Kraljevici, dok je prodaja po nominalnoj cijeni predviđena za Brodosplit-Brodogradilište specijalnih objekata (BSO) i pulski Uljanik.

2. kolovoza - Hrvatske željeznice izvijestile da je s mjesta nesreće u Rudinama uklonjen drugi dio nagibnoga vlaka koji je izletio iz tračnica u teškoj nesreći 24. kolovoza te da se još ne zna kad će radovi biti završeni i pruga otvorena za promet.

4. kolovoza - Upravno vijeće HZZO-a izmijenilo Odluku o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja i Osnovnu listu lijekova, čime je omogućeno znatno više (šest) pokušaja medicinske oplodnje.

4. kolovoza - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osigurat će u idućoj školskoj godini 2009./2010. 32 milijuna kuna kojima će financirati besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva za učenike iz obitelji korisnika prava na stalnu pomoć.

6. kolovoza - Istaknuta hrvatska političarka i ekonomistica Savka Dabčević - Kučar umrla je u 86. godini u Zagrebu. Savka je bila jedna od najvažnijih političarki u povijesti ovih prostora, a najpoznatija je po vođenju Hrvatskog proljeća 1971. zbog čega je nakon sjednice Predsjedništva SKJ u Karađorđevu bila prisiljena podnijeti ostavku na funkciju predsjednice CK SKH, potom je isključena iz SKH, uklonjena s Ekonomskog fakulteta i iz javnog života. 1990. s istomišljenicima je osnovala HNS, a bila je saborska zastupnica od 1992. do 1995.

9. kolovoza - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je kako nije u nesporazumu s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj, nego samo očekuje da se Crkva ogradi od nedavnog uvodnika Glasa Koncila u kojem se aludira da je "veleizdajnik", komentirajući svoje nedavno odsustvo s mise za domovinu u Kninu.

10. kolovoza - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, a kao razlog se navodi da zakon ne uređuje na Ustavom propisan način sudjelovanje svih u podmirivanju javnih troškova i da se ne poštuju načela pravednosti, jednakosti i razmjernosti.

10. kolovoza - Održan prvi od dva uzastopna spektakularna koncerta skupine U2 u Zagrebu na Maskimirskom stadionu.

12. kolovoza - Predsjednik Stjepan Mesić zatražio uklanjanje križeva iz vojarni i svih državnih ustanova, ocjenjujući kako bi Crkva sama trebala to zatražiti i reći da u sekularnoj državi u državnim ustanovama ne bi trebalo biti nikakvih vjerskih obilježja.

13. kolovoza - SDP je Ustavnome sudu poslao zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji te predlaže da se o tom zahtjevu odluči na sjednici otvorenoj za javnost.

13. kolovoza - Glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić poslao je demantij dijelu hrvatskih tiskanih i elektroničkih medija u kojemu se ograđuje od interpretacija da je pišući o tome kakvog predsjednika trebamo ičim aludirao na sadašnjeg predsjednika države, kao i da ga je prozvao veleizdajnikom.

14. kolovoza - Splitski gradonačelnik Željko Kerum objavio da se prekidaju radovi na uređenju četiri dječja vrtića, koji su prema prvobitnom planu trebali biti otvoreni 1. rujna ove godine, nakon što je iz splitskog Općinskog državnog odvjetništva stigao dopis u kojem se traži od Grada Splita da dostavi dokumentaciju o sklapanju ugovora s tvrtkama za uređenje dječjih vrtića u Splitu.

15. kolovoza - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao da nije protiv križa, ali da je Hrvatska svjetovna država, zbog čega niti jedna religija ne može u državnim institucijama imati svoje simbole. Rekao je i da bi nastavak napada iz Crkve potvrdio netko želi "talibanizaciju Hrvatske" i da svećenstvo želi vladati državom.

16. kolovoza - Bivši hrvatski veleposlanik u Ljubljani Celestin Sardelić preminuo iznenada od infarkta tijekom godišnjeg odmora na Korčuli.

17. kolovoza - Analiza crne kutije iz nagibnoga vlaka Zagreb-Split koji je 24. srpnja u Rudinama, u blizini Kaštela, iskliznuo iz tračnica, pri čemu je poginulo šestero putnika, a 55 ih je teže i lakše ozlijeđeno, pokazala je da se vlak kretao brzinom ne manjom od 99,5 kilometara na sat, da je klizio ukupno 3,46 minuta, pri čemu je prošao više od šest kilometara".

17. kolovoza - U Ini - Rafineriji nafte u Sisku u jednom pogonu buknuo požar u kojem je dvoje radnika teško ozlijeđeno.

18. kolovoza - Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) odlučilo isključiti iz stranke Radu Buljubašića zbog nanošenja štete ugledu stranke. Buljubašić je formalno zaposlen u HEP-u gdje i prima plaću, a radi u Središnjici HDZ-a.

18. kolovoza - Državno odvjetništvo zatražilo od predsjednika Hrvatskog sabora da se sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj bi se trebalo odlučivati o imunitetu Berislava Rončevića, osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti, održi "iza zatvorenih vrata", jer su uz zahtjev za odobrenje kaznenog progona priloženi i neki dokumenti koji trebaju ostati tajni.

19. kolovoza - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) nije ukinulo zastupnički imunitet HDZ-ovu zastupniku Berislavu Rončeviću, na zahtjev Državnog odvjetništva jer to u sadašnjoj fazi istražnog postupka, po novom Zakonu o kaznenom postupku, nije niti potrebno, ali su istodobno iz oporbe upozorili na nepotrebno odugovlačenje postupka od strane Državnog odvjetništva. Nakon toga tumačenja, USKOK je pokrenuo istragu protiv Berislava Rončevića i Ive Bačića.

19. kolovoza - Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo očitovanje Uprave HEP-a o slučaju Rade Buljubašića, a od policije je zatražilo kriminalističku obradu tog slučaja, kao i navodne HŽ-ove kupnje višestruko skupljih žarulja od člana Uprave HŽ-a Marijana Klarića.

19. kolovoza - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odbacio tumačenja da je uklanjanje vjerskih obilježja iz državnih ustanova zatražio isključivo zbog uvreda koje su na njegov račun dolazile iz crkvenih redova, a objasnio je da je za takav potez sazrelo vrijeme.

20. kolovoza - Predsjednici SDP-a Zoran Milanović, HNS-a Radimir Čačić i IDS-a Ivan Jakovčić predstavili su glavne su točke gospodarskog programa za izlazak Hrvatske iz krize.

24. kolovoza - Četvero sindikalnih predstavnika u splitskoj Željezari počelo štrajkati glađu zbog teškoga socijalnog stanja 480 radnika.

25. kolovoza - Maloprodajne cijene naftnih derivata u Hrvatskoj ubuduće će se određivati jednom tjedno, a neće moći odjednom rasti ili padati za više od 3,5 posto, zaključak je sastanka predstavnika Vlade s predstavnicima Ine.

27. kolovoza - Predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i štrajkačkog odbora Željezare Split postigli dogovor o prestanku štrajka glađu četvorice sindikalnih povjerenika u Željezari te dogovorili da će sindikalce primiti premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednik Vlade Damir Polančec te razgovarati o budućnosti splitske Željezare. Dogovoreno je i da će se osigurati isplata još jedne plaće za njezine radnike.

28. kolovoza - Radnicima splitske Željezare Vlada uplatila plaću za lipanj u minimalnom iznosu, a naći će načina da im isplati i druge zaostale plaće te da se problemi Željezare riješe do kraja listopada. Četvero sindikalnih povjerenika u Željezari prekinulo štrajk glađu.

31. kolovoza - Hrvatska udruga sindikata poziva Vladu da povuče odluke o smanjenju plaća predsjednicima i članovima Uprava državnih poduzeća te davanju preporuke o pokretanju pregovora za smanjenje plaća zaposlenima u državnim tvrtkama za 10 posto jer ih smatra protuustavnima.


Rujan

1. rujna - Saborski zastupnik HDZ-a i bivši splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić preminuo na Braču od posljedica infarkta.

3. rujna - Nakon provedene istrage u predmetu "Pohlepa", USKOK pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv trojice djelatnika Porezne uprave Ministarstva financija, koje se tereti za više kaznenih djela primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

3. rujna - Vlada dala suglasnost društvima Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka Zagreb d.d., za kreditno zaduženje na inozemnom tržištu u iznosu od 100 milijuna i 135 milijuna EUR, a radi financiranja poslovanja tih društava, te dala državna jamstva za ta zaduženja.

4. rujna - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko na prijedlog glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića imenovao Tomislava Buterina za novog načelnika Policijske uprave zagrebačke, a koji na to mjesto dolazi s mjesta savjetnika ministra unutarnjih poslova. Dosadašnji načelnik PU zagrebačke Branko Peran prelazi u Ministarstvo pravosuđa.

4. rujna - Ministarstvo pravosuđa proslijedilo australskom Državnom odvjetništvu, koje prema australskim zakonima zastupa Republiku Hrvatsku u ekstradikcijskom postupku, argumente protiv puštanja Dragana Vasiljkovića iz pritvora te pismo ministra Šimonovića državnom odvjetniku Australije Robertu McClellandu u kojem upozorava na mogućnost Vasiljkovićevog bijega.

4. rujna - Skupina radnika tvornice Salonit prosvjedovala pred Trgovačkim sudom protiv odluke stečajnog suca Joze Ćalete o otkazivanju njihovih ugovora o radu.

7. rujna - Skupina od stotinjak nezadovoljnih radnika Salonita upala u krug tvornice i zauzela ga protiveći se nedavnoj odluci stečajnog suca Joze Ćalete o otkazivanju njihovih ugovora o radu.

8. rujna - Premijerka Jadranka Kosor potvrdila da je Inin dug državi oko dvije milijarde kuna te da se u dogovoru s Ministarstvom financija rade analize kako taj dug riješiti, a ministar financija Ivan Šuker se nada da će dug biti plaćen do kraja godine.

10. rujna - Vlada uputila u saborsku proceduru izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojima bi se kafićima ponovno omogućilo da imaju prostor za pušenje, ali uz određene uvjete.

14. rujna - Na Županijskome sudu u Zadru izrečene nepravomoćne presude od sedam do 20 godina četvorici optuženih za udruživanje radi preprodaje pet kilograma heroina i pet kilograma mješavine paracetamola i kofeina. Skupina je uhićena u ožujku prošle godine u policijskoj akciji kodnog imena "Selo".

14. rujna - Maloprodajne cijene naftnih derivata odsad će se korigirati svaki tjedan.

14. rujna - Darko Marinac podnio ostavku na dužnost predsjednika i člana Nadzornog odbora Podravke rekavši da ostavku daje kako bi NO mogao u miru raditi i riješiti problem koji je on svojom odlukom kompaniji učinio kad je 2007. kao predsjednik Uprave splitskome SMS samostalnom odlukom odobrio dva zajma vrijedna 65 milijuna kuna, bez suglasnosti i znanja Uprave Podravke.

15. rujna - Sedmero radnika Salonita u prostorijama tvornice u Vranjicu počelo je štrajk glađu.

15. rujna - Najpoznatija hrvatska "zviždačica" i predsjednica istoimene udruge Vesna Balenović nepravomoćno je na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu osuđena na novčanu kaznu od 2650 kuna zbog klevete bivšeg predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića.

16. rujna - Akademik Davorin Rudolf dao ostavku na dužnost predsjednika hrvatskoga dijela Mješovite hrvatsko-slovenske komisije za sastavljanje nacrta sporazuma o rješavanju graničnog spora pred međunarodnim pravosudnim tijelom, čiji je slovenski dio slovenska vlada još prije raspustila. Rudolf napominje da su se sve njegove izjave i ocjene premijerkina dogovora s predsjednikom slovenske vlade temeljile na pismu koje je 11. rujna 2009. poslala švedskoj vladi.

18. rujna - Petoricu djelatnika HEP-a policija osumnjičila da su to javno poduzeće oštetili za gotovo 700.000 kuna jer su Radi Buljubašiću omogućili da protekle četiri godine prima plaću, iako nije dolazio na posao, te mu po povlaštenoj cijeni prodali stan. Buljubašić je bivši član HDZ-a koji je sredinom kolovoza ove godine isključen iz te stranke, nakon što su mediji otkrili da prima plaću kao zaposlenik HEP-a, a u stvari radi u središnjici HDZ-a.

18. rujna - Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo zatražilo pokretanje istrage protiv predsjednika uprave Tvornice željezničkih vagona (TŽV) Gredelj Antuna Fabeka i suradnika Josipa Bilića zbog sumnje da su tu tvrtku u sastavu HŽ-a oštetili za 17,8 milijuna kuna, sklopivši štetni ugovor s tvrtkom iz SAD-a.

18. rujna - Državni inspektorat u pojačanim akcijama u priobalju tijekom turističke sezone od 15. lipnja do 31. kolovoza obavio ukupno 23.100 inspekcijskih nadzora, a po raznim je osnovama u državni proračun uplaćeno gotovo 10,7 milijuna kuna kazni na mjestu izvršenja prekršaja, prekršajnih naloga, 'otkupa' pečaćenja i slično.

20. rujna - Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži narastao na 32.821 potencijanog donora, a da je i zaživio pokazuje podatak da mjesečno stiže 20-30 upita te da su dosad pronađena dva moguća donora matičnih stanica i to za pacijente u Austriji i Velikoj Britaniji.

22. rujna - Donedavni predsjednik NO Podravke Darko Marinac i predsjednik Uprave Fima grupe Milan Horvat su, prvi put otkako se u medijima pojavio "slučaj" Podravka, iznijeli detalje o novčanim transkacijama, istaknuvši da je sve obavljeno uz provjere nadležnih institucija u Hrvatskoj, uključujući HNB i HANF-u, te sukladno regulama EU. Pojasnili su da je SMS-u data pozajmica kako bi Podravka proširila paletu proizvoda dok je cilj transakcije od sto deset milijuna kuna Fimi preko SMS-a bio spriječiti neprijateljsko preuzimanje Podravke.

22. rujna - Vlada uputila Nadzornom odboru HEP-a prijedlog da se opozove predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak i članovi Uprave Željko Kljaković Gašpić, Darko Dvornik, Željko Tomšić, Nikola Rukavina i Stjepan Tvrdinić, te da se za novog predsjednika Uprave imenuje Leo Begović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

22. rujna - Vlada u saborsku proceduru uputila Izvješće o provedbi mjera Nacionalne populacijske politike za 2007. i 2008. koja ima za cilj zaustaviti negativna demografska kretanja, a premijerka Jadranka Kosor naglasila da su "vidljivi učinici tih mjera" u čiju je provedbu u protekle dvije godine sveukupno uloženo 6 milijardi kuna.

22. rujna - Splitska policija kazneno prijavila direktora splitske građevinske tvrtke Konstruktor Željka Žderića, kojega sumnjiči za krivotvorenje dokumenata temeljem kojeg je tužio dnevnik Slobodnu Dalmaciju i tražio 1,7 milijardi kuna odštete tvrdeći da je zbog njenog teksta izgubio na natječaju dobiveni posao u Libiji.

23. rujna - Vijeće za elektroničke medije odlučilo Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog protiv HRT-a zbog emisije "Nedjeljom u dva" u kojoj je gostovao splitski gradonačelnik Željko Kerum, a u kojoj se, po ocijeni Vijeća, pogodovalo poticanju na nacionalnu nesnošljivost.

24. rujna - Policija ponovno istražuje tko je naručio ubojstvo "kralja poker automata" Vjeke Sliška.

24. rujna - Sabor, nakon manje od pet mjeseci primjene, izmijenio Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, čime će se, među ostalim, vlasnicima kafića manjih od 50 četvornih metara omogućiti da sami izaberu hoće li se u njihovim lokalima smjeti pušiti, uz određene tehničke preduvjete. Zakon će na snagu stupiti početkom listopada.

25. rujna - Splitski gradonačelnik Željko Kerum izabran na osnivačkoj skupštini nove političke stranke - Hrvatske građanske stranke (HGS) za njezina predsjednika.

29. rujna - Uoči otvaranja ponuda za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta, Kermas ulaganja d.o.o. i dr. Danko Končar odustali su od podnošenja ponude za privatizaciju pet brodogradilišta, za koja su kupili ponudbenu dokumentaciju.

30. rujna - Samo su dvije valjane ponude stigle u Hrvatski fond za privatizaciju na natječaj za privatizaciju šest brodogradilišta u državnom vlasništvu i to jedna za Brodotrogir i jedna za Brodosplit - Brodogradilište specijalnih objekata.

Rujan

1. listopada - Vlada u saborsku proceduru uputila Prijedlog nacrta promjena Ustava RH kojima bi se uveo institut nezastarijevanja kaznenih djela počinjenih u procesu pretvorbe i privatizacije, a u sklopu priprema za pristupanje EU izmjenama se određuje da na referendum o ulasku mora pristupiti većina od ukupnog broja birača, te za pristupanje mora glasati većina izašlih na referendum.

1. listopada - Vlada usvojila Zaključak o provedbi II. faze sanacije Mravinačke kave, u sklopu vladinih nastojanja na rješavanju problema radnika Salonita.

6. listopada - Stjepan Rošker, četverostruki ubojica iz Križevaca, osuđen je na Županijskom sudu u Koprivnici na najvišu zatvorsku kaznu od 40 godina.

13. listopada - Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara rekao kako je taj grad prvi u novijoj hrvatskoj povijesti koji se našao na sudskoj dražbi, s obzirom da im 27. listopada prijeti ovrha gradske imovine zbog izgubljenog sudskog spora na svim razinama s tvrtkom Novogradnja.

13. listopada - Vlada predložila Ustavnom sudu da kao neosnovane odbije prijedloge za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, a premijerka Jadranka Kosor izjavila je da Vlada ne vrši pritisak na Ustavni sud.

15. listopada - Vlada uputila Glavnoj skupštini HEP-a prijedlog za opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Društva Krešimira Ćosića, Slavka Konfica, Zdenka Juričića, Luciana Delbianca te Dasenka Baldasaria.

16. listopada - U Saboru skinut imunitet HDZ-ovom zastupniku i bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću, čime je odobreno pokretanje kaznenog postupka, odnosno podizanje optužnice protiv njega zbog sumnji u nezakonitosti tijekom nabave vojnih kamiona 2004.

19. listopada - Dvadeset radnika Željezare Split je u prostorijama poduzeća počelo štrajk glađu .

20. listopada - Oliver Knezović osumnjičen za ubojstvo navijača NK Sarajeva Vedrana Puljića u Širom Brijegu predao se zagrebačkoj policiji. Knezovića je uhitila policija BiH nakon navijačkih nemira u Širokom Brijegu u kojem je ubijen Puljić, no pobjegao je iz pritvora, zbog čega je suspendirano i smijenjeno nekoliko službenika tamošnje pravosudne policije.

21. listopada - Ministru obrane Branku Vukeliću, koji je pretrpio srčani udar, u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica ugrađena srčana premosnica.

21. listopada - Bivši i sadašnji predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac i Zdravko Šestak te još četiri osobe povezane s tom koprivničkom tvrtkom uhićeni zbog navodnih malverzacija s dionicama Podravke.

21. listopada - Skupina radnika Željezare Split prekinula štrajk glađu, nakon što su na skupu radnika izviješteni o dogovorima postignutim s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Damirom Polančecom.

24. listopada - Trajekt "Marko Polo" brodara Jadrolinije Rijeka nasukao se na plićini otočića Sit između otoka Žuta i Pašmana u kornatskom otočju.  Na brodu, dužine 128,13 metara, bilo je 41 putnika i 64 članova posade te 18 vozila, a plovio je na redovnoj dužobalnoj liniji Rijeka - Split - Dubrovnik - Bari (Italija).

26. listopada - Nakon jednogodišnje istrage USKOK pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića zbog ubojstva suvlasnika i novinara tjednika Nacional Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića.

28. listopada - USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika u MORH-u Ive Bačića zbog zloporabe položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004. Rončevića i Bačića tereti se da su iskoristili svoj položaj i prouzročili štetu velikih razmjera, to jest da su zloporabama položaja i ovlasti oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna.

30. listopada - Sabor izmijenio Zakon o medicinskoj oplodnji kojim se pojednostavljuje postupak dokazivanja statusa izvanbračne zajednice i zaštitu identiteta darivatelja spolnih stanica, ali ne dopušta zamrzavanje zametaka, što su tražile oporbene i dio vladajućih stranaka.

30. listopada - Prvi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 27. prosinca ove godine, a eventualni drugi krug 10. siječnja 2010., odlučila Vlada koja je na sjednici donijela odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske, kao i uredbu o Uredu Predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti.

Studeni

4. studenoga - Bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar gospodarstva Damir Polančec ponovio kako je predsjednik Republike Stjepan Mesić osobno zvao u Podravku zbog dodjele kredita tvrtki SMS, te je postavio pitanje političke odgovornosti predsjednika Republike, kao i "političke ili neke druge odgovornosti" glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, čijim je radom u slučaju Podravka nezadovoljan.

5. studenog - Vlada odlučila da će svi predsjednički kandidati koji dobiju najmanje 10 posto glasova kao naknadu za troškove izborne promidžbe dobiti po 250 tisuća kuna, a dosad je to bilo 500 tisuća kuna.

7. studenog - Istarski ribari u znak prosvjeda protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom te strahujući od gubitka hrvatskog teritorija, organizirali konvoj od 40-tak ribarskih brodova, koji su krenuli iz Novigrada, Umaga i Savudrije, kako bi na crti sredine Savudrijske vale bacali plutaće s hrvatskim zastavama, uz javnu poruku da je upravo tu granica Republike Hrvatske na moru.

9. studenog - U znak solidarnosti s četvoricom fotoreportera kojima prijete otkazi te dvjema ranije otpuštenim kolegicama zaposlenici Večernjeg lista održali prosvjedni skup na kojem su Upravu još jednom pozvali da odustane od najavljenih otkaza.

11. studenog - Počelo ponovljeno suđenje Nikici Jelaviću, optuženom za četiri pokušaja ubojstva i ubojstvo slučajnog prolaznika.

12. studenog - U znak solidarnosti prema četvorici fotoreportera Večernjeg lista koji su dobili poslovno uvjetovane otkaze zaposlenici tog dnevnika su održali prosvjed pred Večernjim listom na kojem su upozorili javnost da je način na koji su ti zaposlenici dobili otkaz suprotan Zakonu o radu.

12. studenog - Vlada Nadzornom odboru Ine - Industrije nafte predloženo da se za njegova predsjednika imenuje ministar financija Ivan Šuker iz reda članova predstavnika vlade.

13. studenog - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor objavila da će dosadašnjeg ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića i ministra financija Ivana Šukera predložiti za potpredsjednike Vlade, a glavnog direktora HUP-a Đuru Popijača za dužnost ministra gospodarstva.

13. studenog - Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić smijenila Anu Jelinić s mjesta urednice emisije Dossier.hr zbog, kako tvrde na HRT-u, uređivačkog promašaja u jučerašnjoj emisiji "Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije". HND traži opoziv.

14. studenog - Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darinko Kosor novi je predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS).

17. studenog - Ustavni sud odbio zahtjev predsjednika Republike te prijedloge više od 35 tisuća građana i udruga koji su osporavali tzv. krizni porez, ustvrdivši da je Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke u suglasnosti s Ustavom.

18. studenog - Državno izborno povjerenstvo izvijestilo da je na listi 12 kandidata koji su udovoljili uvjetima za izbor predsjednika Republike u prosincu ove godine i to pet stranačkih i sedam nezavisnih: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.

18. studenog - Nadzorni odbor Podravke izabrao Ljubu Jurčića za predsjednika Nadzornog odbora te koprivničke tvrtke, te donio odluku o opozivu dosadašnjeg predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šestaka i članova Uprave Josipa Pavlovića i Saše Romca koji su u pritvoru.

19. studenog - Oko tisuću sindikalaca pokušalo prosvjedovati protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) na Markovu trgu, no, zaustavile su ih policijske prepreke u Radićevoj ulici.

19. studenog - Đuro Popijač novi ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, a potpredsjednici Vlade ministri zdravstva i financija Darko Milinović i Ivan Šuker, odlučio Hrvatski sabor koji je spomenutom trojcu većinom glasova izglasao povjerenje.

20. studenog - Sabor potvrdio Sporazum o arbitraži sa Slovenijom. Za arbitražni sporazum, za čije je potvrđivanje (ratifikaciju) potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika, glasovalo 129 zastupnika, a njih šest bilo je protiv.

20. studenog - Stotinjak novinara HRT-a održalo uoči sjednice Programskog vijeća HRT-a u predvorju zgrade na Prisavlju miran prosvjed protiv, kako tvrde, cenzure na javnoj televiziji.

20. studenog - Jadrolinijin trajekt "Marko Polo" uspješno odsukan s otočića Sita na koji se nasukao 24. listopada.

21. studenog - Vlada Saboru uputila prijedlog proračuna za iduću godinu u kojem prihode planira u iznosu 112,8 milijardi kuna, što je 1,5 posto više nego ove godine, a rashode u iznosu od 121,4 milijarde kuna, što je 904 milijuna kuna više nego 2009.

23. studenog - Snimatelj, redatelj i fotograf, 41-godišnji Vedran Šamanović preminuo u Zagrebu nakon teške bolesti.

23. studenog - Plenum studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasao blokadu nastavnog procesa i preuzimanje kontrole nad Fakultetom po modelu proljetne blokade, kada se nije održavala nastava, ispiti i kolokviji, a dozvoljavale su se konzultacije

23. studenog - Svi studenti koji redovito upišu iduću akademsku 2010./2011. godinu, studirat će bez participacije, izjavio ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs, te je, vezano uz ostale studentske zahtjeve, najavio i reviziju studijskih programa unutar bolonjskog procesa.

26. studenog - Ravnateljstvo policije potvrdilo da je u akciji nazvanoj "Nesklad" privedeno pet osoba sa šireg područja Zagreba i Splita zbog sumnji na nepravilnosti u poslovanju javnog poduzeća Hrvatske autoceste (HAC): bivši predsjednik i član Uprave HAC-a Jurica Prskalo i Mario Lovrinčević, direktor sektora građenja HAC-a Goran Legac i glavni inženjer na tunelima Željko Kandžija te direktor splitske tvrtke Skladgradnja Slaven Žužul.

26. studenog - Vlada Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima bi se Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izdvojio iz sustava državne riznice, a ukinule bi se i iznimke u ostvarivanju prava na naknadu troškova prijevoza.

30. studenog - Protiv bivšega hrvatskog veleposlanika u Washingtonu i stalnoga hrvatskog predstavnika pri UN-u Nevena Jurice USKOK podigao optužnicu kojom ga tereti da je 2007. i 2008. za privatne svrhe potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca, to jest novca Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

30. studenog - Petorici osumnjičenih da su oštetili Hrvatske autoceste (HAC) za 22 milijuna kuna određen jednomjesečni pritvor i protiv njih je pokrenuta istraga.

Prosinac

1. prosinca - Tvrtki Skladgradnja, koja je na bojenju tunela Mala Kapela i Sveti Rok navodno nezakonito zaradila 22 milijuna kuna, istražni sudac privremeno blokirao svu imovinu, a ne samo žiro račun kako je ranije rečeno.

1. prosinca - Oko 400 studenata Fakulteta političkih znanosti (FPZ) prosvjedovalo ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa blokirajući zaposlenicima izlaze iz zgrade, nakon čega je reagirala interventna policija koja je studente, koji su se pasivno opirali, odvukla s prolaza.

3. prosinca - Potpisan koalicijski sporazum o udruživanju šest umirovljeničkih stranaka u Blok "Umirovljenici zajedno" radi zajedničkog nastupa na idućim parlamentarnim izborima i zaštite interesa svih umirovljenika.

3. prosinca - Investicije u gradnju cesta, u što su uključene autoceste i druge ceste, u razdoblju 2010.-2012. bit će ukupno oko 7,7 milijadi kuna, a zajedno s 2009. to je 14,5 milijardi kuna, istaknuto je na sjednici Vlade koja je prihvatila program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2009. do 2012. godine.

4. prosinca - Luki Pezelju (26), koji je zbog okrutnog ubojstva Kristine Šušnjare (21) osuđen na 31 godinu zatvora, Vrhovni sud potvrdio presudu pa je postala pravomoćna. Državno odvjetništvo tražilo je 40 godina zatvora zbog čega se i žalilo Vrhovnome sudu u Zagrebu.

4. prosinca - Sabor donio novi Zakon o radu (ZOR), a prihvaćen vladin amandman po kojem poslodavac trudnici ne smije odrediti noćni rad, osim ako to sama zatraži i ako je s tim suglasan ovlašteni liječnik.

4. prosinca - Plenum studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasao privremenu suspenziju blokade nastavnog procesa.

7. prosinca - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio da bi USKOK trebao ispitati bivšeg premijera Ivu Sanadera i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kako bi hrvatska javnost doznala uvjete pod kojima su mađarskom MOL-u prodane dionice Ine.

8. prosinca - Programsko vijeće HRT-a izabralo većinom glasova Zvonka Milasa za svog novog predsjednika. Nakon što su glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić i ostali članovi ravnateljstva javne radiotelevizije dali Programskom vijeću mandate na raspolaganje, cjelokupno vodstvo HRT-a razriješeno je dužnosti.

8. prosinca - Blažo Petrović (47), za kojim se od travnja ove godine tragalo, predao se u zagrebačkom Županijskom sudu.

9. prosinca - U potrazi za tzv. topničkim dnevnicima policija pretražila stanove nekolicine bivših djelatnika HV-a i MORH-a, među ostalima i umirovljenog generala Rahima Ademija.

9. prosinca - U potrazi za tzv. topničkim dnevnicima policija je u Splitu privela zagrebačkog odvjetnika Marina Ivanovića, koji pomaže obrani generala Ante Gotovine.

10. prosinca - Prosvjedom "Stop cenzuri - sloboda novinarima" 200-tinjak novinara prosvjedovalo u Zagrebu kako bi upozorili na sve teži položaj novinara.

11. prosinca - Sabor odlučio kako Hrvatska u idućoj godini neće povećavati broj svojih vojnika u misiji ISAF u Afganistanu, te će broj vojnika zadržati na ovogodišnjoj razini - njih do 300.

14. prosinca - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog pomoćnika u MORH-u Ive Bačića koji na tu odluku nemaju pravo žalbe.

14. prosinca - Hrvatskog veleposlanika u Libiji Jovana Vejnovića (66) USKOK optužio za zlouporabu položaja i ovlasti jer je djelatnicima veleposlanstva i radnicima dviju hrvatskih tvrtaka u Libiji nabavio više od pet tisuća litara alkohola, pijenje i prodaja kojega je strogo zabranjena u toj sjevernoafričkoj zemlji.

15. prosinca - Počela isplata treće rate duga umirovljenicima koji su se odlučili za cjelokupan iznos. HPB Invest isplatio obeštećenje za 139.212 članova Umirovljeničkog fonda, za što je Vlada osigurala iznos od 833,5 milijuna kuna.

15. prosinca - Bivši premijer i počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader opovrgnuo medijske tvrdnje da je od Hypo-Alpe-Adria Banke dobio proviziju za posredovanje u poslu.

15. prosinca - Vlada dala suglasnost na tekst Prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade Republike Hrvatske i Mađarske naftne kompanije MOL.

16. prosinca - Državno odvjetništvo (DORH) zatražilo provjeru utemeljenosti medijskih napisa o rezultatima nadzora Hypo Grupe Alpe Adria, u kojem su navodno ta tijela pronašla dokumente koji upućuju na možebitna kaznena djela povezana s pravnim i fizičkim osobama u Hrvatskoj. .

17. prosinca - Željko Sačić, bivši pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i haškog optuženika generala Mladena Markača uhićen u Zagrebu.

17. prosinca - Vlada odlučila da će se državnim i javnim službenicima i namještenicima u prosincu isplatiti 625 kuna božićnice. Za to će se iz proračuna izdvojiti ukupno 152 milijuna kuna.

 

19.12.2009. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh