« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BUBNJEVI RATA?

General Petraeus pravda američku militarizaciju Perzijskog zaljeva

Američki general tvrdi kako je za povećanje prisutnosti američke vojske u Zaljevu kriv Iran koji pak tvrdi da je SAD pokrenuo psihološki rat

General David Petraeus
General David Petraeus (Getty Images)
Više o

SAD

,

Iran

,

Perzijski zaljev

,

David Petraeus

Zapovjednik američke središnje komande general David Petraeus u srijedu je izjavio kako bi bilo kakva vojna intervencija protiv Irana mogla rezultirati povećanjem "nacionalističkih tendencija" u toj zemlji.

Petraeus je za Reuters izjavio kako "u povijesti postoje primjeri autokratskih režima koji su izazivali incidente kojima su podizali nacionalističke osjećaje što bi mogao biti i jedan od rezultata napada na Iran."

Iranski mediji navode kako je zanimljivo u vezi izjava američkog zapovjednika primijetiti da je upravo SAD, usprkos isticanju kako se radi suradnji s demokratičnim društvima, jedan od najvećih sponzora brojnih autokratskih režima među kojima mnogih upravo u regiji Perzijskog zaljeva.

Analitičari i novinari iz regije također su primijetili kako je SAD u zadnja dva desetljeća, znači od kada je regija destabilizirana tijekom prvog Zaljevskog rata, daleko najveći izvoznik oružja čiji su kupci često upravo ti autokratski režimi u regiji. Dodaju i kako nije teško uvidjeti da SAD već dugo vremena koristi Iran kao svojevrsnu 'babarogu' za reklamiranje nestabilnosti, a time i nužnosti nabavke što većih količina oružja koje se gomila u regiji.

Tijekom sastanka s katarskim princom iranski predsjednik Ahmadinedžad u utorak je osudio, ali i izrazio zabrinutost zbog sve veće prisutnosti američke vojske i njihovih saveznika u Perzijskom zaljevu. "Zapadnjaci ne mogu podnijeti pomisao na to da se među zemljama regije može razviti solidarnost i sigurnost. Njihov opstanak ovdje ovisan je o opetovanim pokušajima destabilizacije regije", rekao je Ahmadinedžad.

General Petraeus pokušao je opravdati postavljanje sve više američkih raketnih sustava u Perzijskom zaljevu tvrdnjom kako se radi o "jasnoj poruci" Iranu u slučaju da dođe do zakazivanja ili stopiranja pregovora diplomatskim putem.

Usprkos suprotnom činjeničnom stanju na terenu Petraeus je dodao i kako nije riječ o naglom povećanju američke vojne prisutnosti nego se radi o višegodišnjoj nadogradnji postojećih sustava.

"Porast obrambenih sustava u regiji posljedica je radikalne iranske retorike i njegovih aktivnosti poput naoružavanja i financiranja radikalnih skupina koja traje godinama", rekao je Petraeus ne preciziravši o kojim se skupinama radi.

Iranski mediji ocijenili su kako uznemirujuće tvrdnje i optužbe američkoga generala dolaze u trenutku loših odnosa između Irana i SAD-a jer je američki Senat prošli tjedan podupro prijedlog prema kojem se traži nametanje strogih sankcija za tvrtke, ali i države koje s Iranom trguju ili pokrenu trgovinu naftnim proizvodima.

Poznato je da su jedna od primarnih sila koja navodi Washington u odnosima s Iranom proizraelski lobiji među kojima najistaknutiju ulogu ima vrlo utjecajni American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) koji se redovito hvali svojim 'uspjesima' u nametanju političkih pogleda SAD-a prema Iranu. Uz AIPAC, koji ima snažan utjecaj i na demokrate i na republikance, u SAD-u djeluje još nekoliko moćnih lobija čiji se negativni pogledi prema Iranu često pretaču u službeni stav SAD-a, a među njima su najpoznatiji Zionist Organization of America (ZOA), Anti-Defamation League (ADL) i Washington Institute for Near East Policy. Zabrinjavajuće je što te skupine imaju dovoljno snažan utjecaj da njihovi prijedlozi zakona i rezolucija kroz američki Senat nerijetko prolaze bez ozbiljne debate i na taj način direktno utječu na politiku SAD-a prema cijeloj bliskoistočnoj regiji.

Iranski i mediji iz okolne regije javljaju kako je trenutna struja politike SAD-a prema Iranu posljedica neuspjeha do sada nametnutih sankcija te se sada okreće izraelskom propagandnom primjeru ratne retorike kojom se pokušava destabilizirati cijela regija s ciljem rušenja vlada, a moguće i pokretanja većeg vojnog sukoba koji nije u interesu niti jednoj tamošnjoj državi.

Pokretanje psihološkog rata

Iranci su u četvrtak optužili SAD da su u Zaljevu pokrenule "psihološki rat" protiv Irana predstavljajući ga kao prijetnju arapskim državama u regiji kako bi ih uvjerili da im je potrebna američka zaštita.

Američki dužnosnici u nedjelju su izvijestili o proširenju obrambenih raketnih sustava na kopnu i moru u području Perzijskoga zaljeva, ključnome prolazu kojim se prevoze velike količine nafte, kao protutežu onome što smatraju sve većom iranskom raketnom prijetnjom.

Amerikanci su proširili svoja obrambena raketna postrojenja u Kuvajtu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Bahreinu.

"Oni ne žele vidjeti sve bolje odnose između Irana i susjednih zemalja u Perzijskom zaljevu, zbog čega su počeli psihološki rat", rekao je general Hasan Firuzabadi, zapovjednik Združenog stožera iranskih oružanih snaga.

"Ovo za nas nije ništa novo. O svemu smo obaviješteni - o lokacijama i o tomu kada će se izvesti proširenje. Rakete Patriot lako se deaktiviraju jednostavnim vojnim taktikama", dodao je general.

04.02.2010. 16:11:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh