« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
ZNATE LI?

Gdje se kriju kalorijske bombe?

Koliko gotovih proizvoda imate? Koliko jogurta s puno šećera, "bijele" tjestenine i riže možete pronaći

Na što trebate paziti
Na što trebate paziti (Arhiva)
Više o

hrana

,

kalorije

,

kalorijske bombe

Mršavljenje je težak i zahtjevan proces koji mora početi prvim korakom - nabavom namirnica. Međutim, upravo je taj prvi korak često puta i najteži - nije lako odoljeti svemu što se nudi, a i iza naizgled zdravih proizvoda često se skrivaju opasne prijetnje za dobru liniju.

Za početak bacite pogled u hladnjak i smočnicu. Koliko gotovih proizvoda imate? Koliko jogurta s puno šećera, "bijele" tjestenine i riže možete pronaći? Koja pića redovito konzumirate i koliko šećera sadrže? Pokušajte već prilikom sljedećeg odlaska u trgovinu izbjeći nezdrave zamke. Evo kako:

1. Uvijek provjerite popis sastojaka. Na prvim mjestima se nalaze sastojci s najvećim udjelom, a nerijetko su to upravo šećer i masnoće.

>>Tko brzo jede, brže i više se deblja

2. Bez obzira na vrstu šećera koja je navedena među sastojcima, šećer ostaje šećer i treba ga izbjegavati. Obratite pozornost na saharozu, dekstrozu, kukuruzni sirup, maltozu, laktozu, rafinirani šećer i modificirani škrob.

3. Light mliječni proizvodi imaju manje masti, ali se nedostatak okusa često nadoknađuje šećerom. Prema propisima EU iz srpnja 2007., točno su određene maksimalne granice masti, šećera, alkohola i kalorija koje light proizvod smije sadržavati. Tako 100 g jogurta može imati do 3 g masti, a bezalkoholna pića 0,5% alkohola. Proizvodi "bez šećera" unatoč oznaci "bez", mogu imati do 0,5 g šećera na 100 g/ml.

4. Ljubitelji narezaka trebali bi birati proizvode koji imaju najviše pet grama masti na 100 grama težine. Istovremeno, sir ne bi smio imati udio masti veći od 20%.

5. Wellness ili "drink" jogurti u pravilu nisu ništa bolji od nekoliko kockica čokolade. Neka vas ne zavaraju natpisi i šarene ambalaže - uvijek usporedite udjele šećera i masti. Najbolja dijetna pića su obična voda i nezašećereni čajevi. Sokovi s 100-postotnim udjelom voća sadrže do 100 g šećera po litri.

>>Odlični i zdravi recepti sa zobenim pahuljicama

6. Smrt za svaku dijetu predstavljaju transmasne, odnosno nezasićene masne kiseline koje se nalaze u margarinu i pored pretilosti potiču bolesti srca i dijabetes. Maslac je stoga skuplji, ali zdraviji odabir.

7. Općenito, pokušavajte kupovati proizvode koji nemaju više od pet sastojaka.

Zamke za doručak, ručak i večeru

Marmelade, punjeni kroasani, kakao, jogurt i pahuljice (popularni muesli) zasladit će nam svaki početak dana, ali i priskrbiti koji kilogram viška oko bogova, na trbuhu ili nogama.

Na pakiranjima se često ističe da sadrže vrlo malo masnoće, ali se iza sitnih slova skrivaju veliki iznosi šećera. Izbjegavajte gotove pahuljice i sami napravite svoje od raznih žitarica (prije svega od zobenih pahuljica).

Naizgled zdrava salata može biti prava kalorična bomba uz umake i razne hrustave dodatke. Pokušajte salatu povremeno začiniti samo s limunom ili koristite običan alkoholni ocat i tek nekoliko kapi ulja (maslinovog). Ako si s vremena na vrijeme želite priuštiti brzu hranu, umjesto hamburgera i krumpirića radije posegnite za kebabom.

Navečer si uz obrok pustite laganu, smirujuću glazbu. Istraživanja, naime, pokazuju da nas brza glazba potiče da brže jedemo što dugoročno deblja. Prevarite sami sebe korištenjem manjih tanjura, kupujte manja pakiranja čipsa, keksa i čokolade.

 

23.01.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.01.2021. 19:27
    treba grčkog jogurta ujutro đus i corn flakes s mlikom
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh