« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
PREKID VATRE?

Gadafi prihvatio mirovne smjernice koje je predložila Afrička unija

Moamer Gadafi susreo se u Tripoliju s izaslanicima Afričke unije i prihvatio smjernice za miran ishod sukoba u Libiji

Gadafi
Gadafi (Getty Images)
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

afrička unija

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma potvrdio je da je Moamer Gadafi prihvatio "mirovne smjernice" za miran ishod sukoba u Libiji na prijedlog izaslanstva AU-a. Izaslantsvo će u ponedjeljak posjetiti Bengazi, uporište libijskih pobunjenika, u pokušaju uvjeravanja pobunjenika da polože oružje, prenosi Hina.

Objavu je iznio južnoafrički predsjednik Jacob Zuma u nedjelju kasno navečer, nakon sastanka libijskog čelnika i izaslanstva u Tripoliju.

Izaslanstvo AU-a došlo je založiti se za prekid sukoba u kojima su smrtno stradalo najmanje 23 osobe od subote u Adžabiji i Misrati, prema medicinskim i pobunjeničkim izvorima. NATO je iznio "beznadnu" situaciju u ta dva grada i obećao nastavak bombardiranja radi razoružavanja libijskog režima.

Pukovnik Gadafi primio je u šatoru u svojoj rezidenciji Bab al-Azizija izaslanstvo AU-a sastavljeno od predsjednika JAR-a, Malija, Mauritanije i Konga, kao i ugandskog ministra vanjskih poslova.

Tijekom večeri Zuma je dao kratku izjavu novinarima u kojoj kaže da je "izaslanstvo brata vođe prihvatilo mirovne smjernice koje smo predložili" i poziva "NATO da prekine zračne napade kako bi se dala prilika prekidu vatre".

Međutim, predstavnik vodstva libijske oporbe u inozemstvu, Guma al Gamati, izjavio je za britanski BBC da pobunjeničke i proturežimske libijske snage neće prihvatiti nijedan sporazum u kojem Gadafi i njegovi sinovi ostaju na svojim dužnostima. Libijska oporba i pobunjenici od početke sukoba zahtijevaju da se Gadafi povuče, što libijski vođa odbija.

11.04.2011. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh