« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NAJGORE JE PROŠLO

Fukushima: Smanjena opasnost od radioaktivnog curenja

Japanske službe mogle bi proširiti zonu isključenja u promjeru od 20 km oko nuklearke Fukushima Daiichi

Fukushima
Fukushima (YouTube)
Više o

Japan

,

Fukushima Daiichi

Mjesec dana nakon potresa i tsunamija koji su uzrokovali nesreću u nuklearnoj centrali, smanjena je "znatno je smanjena opasnost" od velikog radioaktivnog curenja, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik japanske vlade, prenosi Hina.

"Opasnost da se stanje u nuklearnoj centrali pokvari i završi novim velikim radioaktivnim curenjem znatno je smanjena", kazao je Yukio Edano.

"Očito je da centrala nije u stanju normalno funkcionirati", priznao je glasnogovornik. "Morat ćemo i dalje zahtijevati od stanovništva da se evakuira u slučaju da dođe do takvog incidenta. No, vjerujemo da je ta opasnost postala daleko manja u usporedbi sa situacijom od prije tjedan dana ili čak dva tjedna nakon potresa".

Međutim, Edano je kazao da će možda biti potrebno proširiti zonu isključenja u promjeru od 20 km oko nuklearke, nakon što se dovrši procjena svih podataka o radijaciji koji su prikupljeni.

Agencija Reuters prenosi kako je stanovnicima mjesta udaljenom oko 40 km od nuklearke Fukushima Daiichi kazano da se pripreme na evakuaciju. Prema lokalnim medijima, vlasti su već u nedjelju navečer pozvale oko 5.000 stanovnika mjesta Iitate da se pripreme za evakuaciju koja bi se mogla dogoditi u roku od mjesec dana.

11.04.2011. 10:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh