« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PREVIRANJA U POLJSKOJ

Godišnjicu pogibije Kaczynskog narušile političke podjele

Poljaci su u nedjelju obilježili prvu godišnjicu pogibije svog bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog i još 95 osoba u njegovoj pratnji koji su poginuli u padu zrakoplova u Rusiji

Više o

Poljska

,

Lech Kaczynski

,

godišnjica smrti

Komemoraciju su narušile političke podjele i ljutnja spram Rusije zbog uklanjanja spomen-ploče. Nesreća je obnovila povijesnu sumnjičavost Poljske prema Rusiji a produbila je jaz između vlade centra premijera Donalda Tuska i desne oporbene stranke koju vodi brat blizanac Lecha Kaczynskog Jaroslaw, koja je za nesreću okrivila Moskvu i Tuska.

U 8.41 sati, točno u vrijeme nesreće prije godinu dana, predsjednik Bronislaw Komorowski i premijer Donald Tusk položili su vijenac na spomen-ploču žrtvama nesreće u vojnoj crkvi u Varšavi. Za to vrijeme Jaroslaw Kaczynski, koji je odlučio bojkotirati službenu komemoraciju, položio je vijenac ispred predsjedničke palače okružen masom svojih pristaša.

Kaczynski žestoko kritizira vladu jer je prepustila Rusiji da vodi istragu i nije odbacila njezine zaključke. Poljske vlasti su organizirale službenu ceremoniju ispred spomenika žrtvama nesreće na groblju Powazki u Varšavi, nakon koje je uslijedila misa u varšavskoj katedrali i veliki koncert u poljskom narodnom kazalištu. Jaroslaw Kaczynski je izabrao nazočiti drugoj misi.

Poljski i ruski predsjednici Bronislaw Komorowski i Dmitrij Medvedev sastat će se u ponedjeljak u Smolensku, na mjestu nesreće. Poljski predsjednički zrakoplov Tupoljev 154 srušio se 10. travnja prošle godine pokraj zračne luke u Smolensku pokušavajući sletjeti po gustoj magli. Poljsko izaslanstvo s brojnim uglednicima u sastavu putovalo je na obilježavanje 70. godišnjice masakra 22 tisuće poljskih vojnika u Katynskoj šumi.

10.04.2011. 20:52:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh