« Seks
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
MIT RAZOTKRIVEN

G-točka je izmišljotina?

Istraživači koji su proučili 1800 žena nisu pronašli dokaze o ovoj erogenoj zoni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

G točka

,

erogene zone

,

izmišljotina

Smatraju kako je ona rezultat ženske mašte poduprte časopisima te seksualnim terapeutima. Dodaju da je ovaj mit mnoge muškarce i žene obeshrabrio u pogledu njihovih seksualnih života.

G-točka navodno je malo područje unutar vagine gdje su koncentrirana čvorišta živaca. Ako ja seksualni partner podražava, ova točka trebala bi proizvesti fantastičan seksualni užitak. Neki savjetnici i terapeuti na njoj su izgradili karijere, savjetujući žene kako potaknuti aktivaciju uz pomoć raznih vježbi ili dijeta.

No studija koju su proveli znanstvenici s Kraljevskog sveučilišta u Londonu, bacila je sjenu sumnje na dosad izrečene tvrdnje. Koautor Tim Spector, profesor genetske epidemologije objašnjava: ˝Žene mogu smatrati da će uz pomoć raznih metoda pronaći G-točku, no činjenica je da je nemoguće pronaći njene prave naznake. Ovo je najveće provedeno istraživanje po tom pitanju, te pokazuje kako je ideja G-točke subjektivna.˝

Ispitane su 1804 žene u dobi od 23 do 83 godine, a sve su bile blizanke. Da G-točka postoji, očekivalo bi se da jednojajčani blizanci, koji imaju jednake gene, također posjeduju i ovu točku. No u slučajevima gdje je jedan blizanac navodno imao ovu zonu, znanstvenici nisu otkrili isto kod drugoga. U stvari, jednojajčani blizanci nemaju više šansi za posjedovanjem ove točke od dvojajčanih, koji dijele samo polovicu istih gena.

Oko 56 posto žena izjavilo je kako ima G-točku, no one su bile mlađe dobi i seksualno aktivnije. ˝Mislim da ova studija pokazuje razliku između popularne znanosti i biološke ili anatomske znanosti˝, dodaje Gedis Grudzinskas, ginekolog konzultant iz bolnice London Bridge.

G-točku popularizirala je seksologinja Beverly Whipple sa Sveučilišta Rutgers 1981. ime je dobila po njemačkom ginekologu Ernstu Grafenbergu koji je tvrdio da je otkrio novu erogenu zonu još 1950-tih.

Whipple tvrdi kako je otkrila G-točku tijekom istraživanja provedenog na 400 žena, te novu britansku studiju smatra nepotpunom. ˝Najveći problem kod te studije jest da blizanci uglavnom nemaju iste seksualne partnere.˝

04.01.2010. 11:13:22
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    sex
    21.11.2010. 21:25
    nije izmišljotina, postoji-provjereno :-)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh