« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SARAJEVSKI SKUP

Fuele: Ne postoji zamor od proširenja EU-a

Zapadni Balkan ostaje vanjskopolitički prioritet Europske Unije, kazao je povjerenik za njeno proširenje

Stefan Fuele tvrdi da ne postoji zamor od proširenja Europske Unije
Stefan Fuele tvrdi da ne postoji zamor od proširenja Europske Unije (Dado Ruvić/CROPIX)
Više o

Gordan Jandroković

,

Miguel Angel Moratinos

,

Stefan Fuele

,

kreativna vjeverica

,

true grid

Sudionici ministarskog sastanka "Europska unija - Zapadni Balkan", koji je u srijedu održan u Sarajevu, potvrdili su odlučnost za dalje približavanje zemalja europskog jugoistoka EU-u, potaknuvši te države da brže provode nužne reforme, ocijenio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković koji je i predvodio hrvatsko izaslanstvo na konferenciji što je okupila predstavnike 48 država i međunarodnih organizacija.

"Usprkos teškoćama u EU, usprkos različitim pogledima na dinamiku proširenja, poslana je ohrabrujuća poruka zemljama ovog prostora", kazao je Jandroković novinarima u Sarajevu, navevši kako je važno i to što su za istim stolom bili i predstavnici Srbije i Kosova. Potvrdio je kako je iskazano jasno opredjeljenje da je europska budućnost sigurna uz ispunjenje postavljenih kriterija i uvjeta. "Jasno je istaknuta i važnost te europske budućnosti za stabilnost ovog dijela Europe", istaknuo je hrvatski ministar, ocijenivši kako je za Hrvatsku kao državu u završnici pregovora s EU-om važno da ta budućnost postoji i za druge zemlje u susjedstvu.

"Vjerujemo da je stabilnost ovog prostora izravno povezana s europskom i euroatlanstkom perspektivom svih zemalja i zato ćemo dati potporu i svoj snažan doprinos širenju EU i NATO-a", kazao je Jandroković.

Jandroković je poručio kako Hrvatska podupire liberalizaciju viznog režima Europske unije za građane Makedonije, Crne Gore i Srbije te se nada da će takva odluka, u skladu s najnovijim najavama EK-a, biti donesena i za građane Bosne i Hercegovine te Albanije.

U predsjedničkoj izjavi Španjolske, zemlje koja predsjeda EU-om, prihvaćenoj na sarajevskom skupu, istaknuto je kako zemlje jugoistoka Europe napreduju u pregovaračkom procesu i prilagodbi postavljenim kriterijima. U izjavi stoji i to kako se države "zapadnog Balkana" ipak moraju više potruditi kako bi dosegnule postavljene kriterije za članstvo, pri čemu su najveći izazovi u uspostavi vladavine prava, odnosno upravnim i pravosudnim reformama te borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

U izjavi su izrijekom pozdravljena i nastojanja za pomirenjem na tom području te sve inicijative koje vode u tom smjeru. "Europska se unija raduje napretku zapadnog Balkana prema sljećeoj fazi procesa pridruživanja na temelju uspostavljenih kriterija i dogovorenih uvjeta. Članstvo cijelog zapadnog Balkana u EU ostaje naš zajednički cilj", stoji na kraju izjave. Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos skup u Sarajevu ocijenio je povijesnim, kazavši kako je označio novo nastojanje i odgovornost za stanje u jugoistočnoj Europi.

Istaknuo je kako će EU od sada još više činiti za osiguranje europske budućnosti za taj dio kontinenta, a države na tom području istodobno će snažno nastaviti provedbu unutarnjih reforma. Moratinos je istaknuo kako će taj proces svojim zauzimanjem pratiti i SAD, Rusija te Turska.

"Mislim da smo u cijelosti ostvarili pozitivan rezultat", kazao je Moratinos, navevši kako će ukidanje viza za građane BiH i Albanije biti jedan od prvih koraka na novom putu. Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele istaknuo je pak kako je skup pokazao da ne postoji opravdan razlog za zamor od proširenja EU-a. "Skup je pridonio reafirmaciji europske perspektive regije", kazao je Fuele, dodavši kako "zapadni Balkan" ostaje "vrhunski vanjskopolitički prioritet" EU-a. Rezultate skupa pozdravio je i glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Hido Biščević.

"Vijeće odlučno podupire političke sastanke, izjave i odluke koje započinju novo doba u odnosima u jugoistočnoj Europi na temelju povjerenja, dijaloga i tolerancije", rekao je Biščević na skupu. Sudionici sastanka raspravljali su o perspektivama integracije zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju, regionalnoj suradnji i provedbi potrebnih reforma u zemljama u regiji, a bilo je riječi i o posljedicama svjetske gospodarske krize.

02.06.2010. 17:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh