« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NEVINE ŽRTVE

Oko 3,000 djece u Hrvatskoj ima roditelje u zatvoru

Djeca čiji su roditelji u zatvoru doživljavaju gubitak zbog odvajanja, ali su i žrtve kršenja zakona koje su počinili njihovi roditelji, kazala je Gabelica Šupljika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

Hrvatska

,

14. veljače nastupit će u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog

U Hrvatskoj je oko 3000 djece čiji su roditelji u zatvoru, a među njima je sedam posto školske djece, dok manji broj djece do treće godine života, njih oko četvero godišnje, boravi s majkom u zatvoru, istaknula je danas zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika u povodu Europskog tjedna djece čiji su roditelji u zatvoru od 1. do 6. lipnja.

U predavanju na web seminaru koji su pratili učitelji i stručni suradnici zamjenica pravobraniteljice istaknula je kako je škola, uz obitelj, centar za socijalnu skrbi ili savjetovalište, jedno od mjesta na kojem se djetetu može pružiti podrška.

Djeca čiji su roditelji u zatvoru doživljavaju gubitak zbog odvajanja, ali su i žrtve kršenja zakona koje su počinili njihovi roditelji, pa njihove potrebe često nisu prepoznate u društvu i neposrednoj okolini, kazala je Gabelica Šupljika. Djeca, dodala je, često osjećaju zabrinutost i za roditelja u zatvoru i za onoga s kojim žive, što može dovesti do socijalnih teškoća i promjena u djetetovu ponašanju, poput teškoća u učenju, agresivnosti, povlačenja od druge djece te socijalne isključenosti.

Stručnjaci, istaknuto je, preporučuju da se djetetu kaže istina jer će se ono u protivnom osjetiti napuštenim, nevoljenim i imati osjećaj krivnje. U zatvoru je pak važno osigurati posebne prostorije za susret zatvorenika s djecom a osoblje zatvora obučiti kako postupati s djecom koja dolaze u posjet. Na seminaru su izneseni i podaci prema kojima djecu ima 33 posto maloljetnih zatvorenika, između 60-80 posto žena zatvorenica, te 60 posto muškaraca u zatvorima.

Rezultati ankete sa zatvorenicima iz Turopolja i Lipovice iz zbornika "Prava djece čiji su roditelji u zatvoru" pokazala su da između 54 i 63 posto zatvorenika ima djecu predškolske i školske dobi, a između 37-46 posto školske dobi. Djeca pak redovito posjećuju 22-33 posto zatvorenika, dok uopće ne posjećuju između 53 i 70 posto roditelja u zatvoru. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 18:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh