« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
snitch

Francuzi daju boravišnu dozvolu cinkerima

Francuska će nagrađivati strance koji prokažu ilegalne useljenike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

ilegalni useljenici

,

ilegalni imigranti

,

nagrada za izdaju

Francuske će vlasti ubuduće nagrađivati strance koji razotkriju organizacije što ilegalno dovode strance u zemlju, najavio je u srijedu francuski ministar useljeništva Eric Besson.

Ilegalni useljenici koji prokažu pripadnike organizacija što ilegalno prebacuju strance u Francusku dobit će dozvolu boravka na deset godina, izjavio je Besson u srijedu za parišku radijsku postaju Europe 1.

Tako francuske vlasti žele razbiti zločinačke organizacije koje se koriste nezavidnim položajem mogućih useljenika. "Ilegalni useljenici sada ne mogu prijaviti svoj status jer nemaju isprave", izjavio je Besson, dodavši da će im novi sustav omogućiti suradnju s policijom i dobivanje valjanih isprava.

Za izdavanje privremenih boravišnih dozvola bit će zaduženi načelnici, predstavnici središnjih vlasti koji upravljaju departmanima, francuskim regionalnim jedinicama.

Francuska je policija u srijedu otkrila široku mrežu organizacija koje dovode ilegalne iseljenike u zemlju, objavio je Besson.

U akciji je provedeno više desetaka premetačina stanova i uhićeno osam vođa organizacije specijalizirane za ilegalne useljenike iz Kine.

Besson, bivši socijalist i gospodarski savjetnik socijalističke kandidatkinje za mjesto predsjednika Segolene Royal, preuzeo je sredinom siječnja ministarstvo useljeništva od političara UMP-a Bricea Hortefeuxa, koji je postao ministar rada.

Bessonov je cilj protjerati 26.000 stranaca na godinu bez dozvole boravka. Francuska je 2008. protjerala gotovo 30.000 stranaca bez te dozvole. (hina/metro-portal)

04.02.2009. 22:40:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh