« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Obama priznao da je zabrljao

Obama priznao propust u izboru kandidata za ministra zdravstva,

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

utaja poreza

,

Obamini ljudi

,

skandal s ministrom zdravstva

,

pogreška Obame

,

Tom Daschle

,

Nancy Killefer

"Zabrljao sam", rekao je američki predsjednik Barack Obama u intervjuima NBC-u, CBS-u, CNN-u i drugim vodećim TV mrežama u utorak navečer, nakon što je njegov kandidat za ministra zdravstva Tom Daschle povukao kandidaturu zbog problema s utajom poreza.

Daschle je odustao od imenovanja, nakon što je objavljeno da je prošloga mjeseca saveznoj vladi platio više od 128.000 dolara zaostalog poreza i gotovo 12.000 dolara zateznih kamata.

Posramljen

"Današnji dan bio je neugodan za nas", rekao je Obama dodajući da je bio "ljutit", "razočaran" i "razočaran samim sobom" zbog epizode s Daschleom, bivšim čelnikom demokrata u Senatu, kojega je izabrao da vodi, za administraciju ključnu, reformu zdravstva.

No američki predsjednik istodobno je istaknuo da je zaslužan za imenovanje stotina vrhunskih dužnosnika izvršne vlasti koji nisu imali problema s porezom.

"Ne bismo smjeli uopćavati, jer ne samo da smo u rekordnom roku oformili vladu koja djeluje, već je ukupna kvaliteta tih ljudi izvanredna", rekao je.

Slučaj Killefer

U utorak se zbog neplaćanja poreza povukla i druga Obamina kandidatkinja, Nancy Killefer, koju je odabrao za novu dužnost nadzora korištenja proračunskih sredstava.

Fijasko s dvostrukim povlačenjem je "nešto za što ja preuzimam odgovornost", rekao je Obama za NBC.

"Ja sam imenovao te ljude. Mislim da su to izvanredni ljudi. Tom Daschle je primjerice, mogao obavljati tu složenu zadaću reforme zdravstvene skrbi, bolje od bilo koga drugog. No on je priznao da je to bila ozbiljna pogreška", kazao je Obama.

Reformator koji ne plaća svoje račune

Naglasio je kako je za njegovu admnistraciju važno da uputi poruku da ne mogu postojati dvostruka pravila, jedna za utjecajne ljude i druga za obične ljude koji moraju plaćati porez.

Daschle je kasnio s plaćanjem poreza i zateznih kamata na vrijednost automobila s vozačem koji mu je posudio prijatelj Leo Hindery, čelnik tvrtke InterMedia Advisors i bivši predsjednik uprave telekomunikacijske tvrtke Global Crossing.

Od Killifer je porezna uprava u Washingtonu potraživala 946 dolara zbog godinu i pol neplaćanja poreza za kućnu pomoćnicu.

Ostali dužnici

Obamina administracija imala je i drugih problema u imenovanju dužnosnika.

Timothy Geithner imenovan je u siječnju za ministra financija nakon što je trećina Senata glasovala protiv, jer je dugovao oko 40.000 dolara poreza kao zaposlenik Međunarodnog monetarnog fonda od 2001. do 2004. godine.

Guverner Novog Meksika Bill Richardson, povukao je kandidaturu za ministra trgovine zbog otvaranja savezne istrage o dodjeli državnih ugovora njegovim političkim donatorima. (hina/metro-portal)

04.02.2009. 10:23:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh