« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VIJEĆE SIGURNOSTI

Francuska i SAD zagovaraju nove sankcije Iranu

SAD se nada da će francusko predsjedanje Vijećem sigurnosti u veljači biti dobar vjetar u leđa za podnošenje rezolucije u UN-u

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Francuska

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

iranski nuklearni program

,

Iran sankcije

Međunarodna zajednica će proučiti mogućnost uvođenja novih sankcija Iranu, pošto je Teheran najavio gradnju deset novih postrojenja za obogaćivanje urana, rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Robert Gates u Parizu, a prenijele su svjetske agencije.

"Nažalost, morat ćemo uspostaviti međunarodni dijalog koji će omogućiti uvođenje sakcija ako Iran ne prekine svoj nuklearni program koji, sigurni smo, ima vojnu namjenu", rekao je Gates nakon susreta s francuskim kolegom Herveom Morinom, javila je agencija dpa.

Nešto ranije u ponedjeljak direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi izjavio je da će se gradnja novih postrojenja završiti do konca iduće perzijske godine koja počinje 21. ožujka.

Gates je rekao da ako Iran proizvede nuklearno oružje to će "gotovo sigurno" omogućiti širenje nuklearnog oružja na Srednjem istoku. "To je golema opasnost", upozorio je.

Francuska i Sjedinjene Države žele "surađivati" u UN-ovu Vijeću sigurnosti u svezi s novim sankcijama Iranu zbog njegova nuklearnog programa, rekao je novinarima Morin, javio je France Presse.

SAD se nada da će francusko predsjedanje u Vijeću sigurnosti u veljači biti dobar vjetar u leđa podnošenju rezolucije u UN-u. Francuska je sklona jačanju sankcija protiv Teherana."Razgovarali smo o Iranu, naša se stajališta potpuno podudaraju", rekao je francuski ministar nakon susreta sa šefom Pentagona.

Iran je u službenom dopisu u ponedjeljak izvijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svojoj odluci da počne obogaćivati uranij do 20 posto, unatoč međunarodnim pritiscima, rekavši da je spreman prekinuti taj proces ako od velesila dobije traženo nuklearno gorivo.

Iranci "ne znaju proizvesti gorivo" za svoj istraživački nuklearni reaktor od 20-postotnog urana, reagirao je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner na susretu s vanjskopolitičkim novinarima.

Kouchner je priznao da Francuska trenutačno u UN-u nema dovoljan broj glasova za donošenje nove rezolucije. "Treba nam 9 glasova, ali nismo sigurni da bismo ih sada dobili".

"Obogaćivanje urana protivi se svim rezolucijama Vijeća sigurnosti. Oni ne znaju kako raditi s obogaćenim uranijem i mislimo da ne mogu proizvesti gorivo", istaknuo je Kouchner.

Velesile sumnjaju da iranski režim želi proizvesti atomsko oružje pod izlikom mirnodopskog nuklearnog programa. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 18:39:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh