« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NARANČASTI SUMRAK

Gubitnica Timošenko obraćanje javnosti odgodila za utorak

O prijevarama kako se čini nema govora što neki tumače kao trijumf, a drugi kao propast Narančaste revolucije iz 2004.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ukrajina

,

Julija Timošenko

,

Viktor Janukovič

,

Narančasta ravolucija

Premijerka Julija Timošenko očito je izgubila predsjedničke izbore od proruskog kandidata Viktora Janukoviča te je za utorak odgodila tiskovnu konferenciju, prenose agencije iz Kijeva uz ocjene da plamen Narančaste revolucije još sija u Ukrajini, te iz Moskve koja ne krije zadovoljstvo rezultatima.

Izborno povjerenstvo objavilo je na temelju 98,42 prebrojanih glasova da je Janukovič osvojio 48,60 posto glasova, a premijerka 45,81 posto.

S još samo 1,58 posto neprebrojanih glasova Timošenko više ne može preokrenuti izborni rezultat prema kojemu Janukovič ima prednost od 2,79 posto, piše agencija Reuters.

Nositeljica Narančaste revolucije kojom se Ukrajina izmaknula iz ruske utjecajne sfere i približila Europi, Timošenko je u kampanji prijetila da će izvući pristaše na ulice dokažu li se izborne prijevare. Međutim, međunarodni promatrači objavili su da su izbori bili pošteni i "dojmljiv pokazatelj demokracije".

Pobjeda proruskog političara Viktora Janukoviča, što je 2004. bilo nezamislivo, ostavlja gorak okus, no upravo je njegova pobjeda dokaz da u zemlji još gori plamen Narančaste revolucije, jer je to trijumf demokracije, prenosi agencija AFP ocjene ukrajinskih birača.

Janukovič je 2004., kao proruski kandidat uživao podršku Kremlja i rusofonih stanovnika Ukrajine, no objava njegove tadašnje pobjede na predsjedničkih izborima obilježenima prijevarama izazvala je prosvjede i poništenje izbornih rezultata. Pet godina poslije Janukovič opet trijumfira, ali o prijevarama nema govora.

"Najbolja potvrda pobjede Narančaste revolucije jest ta da je legitiman predsjednik danas postao čovjek" kojeg su proklinjali 2004., ističe novinar Egor Sobolev za agenciju AFP.

Narančasta revolucija na vlast je dovela proeuropske političare Viktora Juščenka, koji je postao predsjednik te premijerku Juliju Timošenko, no razočarani njihovim svađama i neuspjesima u reformi i borbi protiv korupcije birači su se vratili odbačenom Janukoviču.

I razočarenost je tolika da Ukrajinci ostaju hladni na premijerkine prijetnje kako će organizirati ponavljanje Narančaste revolucije.

"Moguć je samo jedan Maidan (središnji trg na kojem su 2004. održani prosvjedi) u životu. Da ne bih pokvario uspomenu na prvi, na drugi neću ići"; rekao je ukrajinski pisac Andrej Kurkov.

U tekstu iz Moskve agencija AFP prenosi ocjene ruskog tiska koji pozdravlja rezultate ukrajinskih predsjedničkih izbora s osjećam zadovoljštine.

Dnevni list Izvjestija pozdravlja "Narančasti sumrak", a Rosiskaja Gazeta na naslovnici piše "Viktorija" u igri riječi s imenom kandidata Viktora Janukoviča.

"Prvi izborni rezultati ne pokazuju samo da je Narančasta revolucija gotova, ona je pregažena", kazao je Konstantin Kosačev, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Dume (donji dom ruskog parlamenta). Kosačev je uvjeren da će Janukovič ubrzo uspostaviti dobrosusjedske odnose Ukrajine i Rusije. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 17:56:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh