« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JEMENSKI POBUNJENICI:

Egipat i Saudijska Arabija pomažu "križarima"

SAD ne mogu niti sanjati o sigurnosti dok ju Palestinci ne budu imali u Palestini, poručeno je u video poruci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

SAD

,

Egipat

,

Saudijska Arabija

,

Jemen

,

Said Ali al-Šihri

Zamjenik vođe jemenske al-Kaide Said Ali al-Šihri u videoporuci postavljenoj na islamističkim web stranicama u ponedjeljak je optužio Egipat i Saudijsku Arabiju za pružanje pomoći "križarima" u ratu protiv Arapskog poluotoka.

Al-Šihri, poznat i kao Abu-Sufian al-Zaidi, oslobođen je 2007. iz američkog zatočeničkog kompleksa Guantanama na Kubi i vraćen u rodnu Saudijsku Arabiju.

Tamo je završio "rehabilitacijski" program, ali je odmah potom napustio zemlju i pridružio se pobunjenicima u Jemenu, gdje se brzo uspeo do drugog čovjeka u hijerarhiji tamošnje al-Kaide.

U 12-minutnoj videoporuci on optužuje Egipat i Saudijske Arabiju za "zaštitu interesa židova i kršćana" tako što ih opskrbljuju naftom i omogućuju pristup vodama oko Arapskog poluotoka. Arapske zemlje optužuje za pomoć "križarima" i "židovima" u "ratu s muslimanima na Arapskom poluotoku".

Al-Šihri je rekao da SAD i druge međunarodne sile "vode neizravni rat na nekoliko bojišnica" u Jemenu prikupljanjem obavještajnih podataka bespilotnim letjelicama, "okretanjem muslimana jednih protiv drugih ... i iskrivljavanjem slike o mudžahedinima".

Pohvalivši borbu somalskih islamističkih pobunjenika, Al-Šihri je pohvalio i Nigerijca Umara Faruka Abdula Mutalaba za neuspjeli pokušaj dizanja u zrak putničkog zrakoplova nad Detroitom u prosincu, poslavši upozorenje o budućim napadima, "makar nas oni skupo koštali" i ponovivši prijetnju da Sjedinjene Države "ne mogu ni sanjati o sigurnosti dok je mi ne budemo imali u Palestini". (hina/metro-portal)

08.02.2010. 18:46:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh