« Život
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
IPAK?

Formalno obrazovanje uči nas i snalažljivosti

Iako se obično misli da tijekom formalnog obrazovanja dobivamo jedino gomilu podataka i suhoparne teorije, ipak nije tako

Ipak nije sve teorija
Ipak nije sve teorija (Shutterstock)
Više o

teorija

,

formalno obrazovanje

,

neformalno obrazovanje

,

snalažljivost

Formalno obrazovanje je, prema definiciji, oblik obrazovanja koji se provodi u školskim institucijama i propisan je pravnim aktima. Što takav oblik obrazovanja donosi svakom od polaznika, istražio je portal EduCentar u anketi provedenoj na gotovo 300 ispitanika.

Polovica ispitanika (50%) navodi da ih je formalno obrazovanje koje su stekli pohađanjem osnovne, srednje škole i/ili fakulteta najviše naučilo o njima samima odnosno njihovim sposobnostima.

„Dokazala sam si da mogu puno toga napraviti, biti organizirana, točna i efikasna, što je doprinijelo većem samopouzdanju", komentira jedna ispitanica, dok drugi ispitanik dodaje da je formalno obrazovanje 'označila snalažljivost prilikom potrage za literaturom i da se upornost uvijek isplati.'

Ujedno, formalno obrazovanje za mnoge je značilo i otkrivanje onoga što im leži i čime se žele baviti u budućnosti.

O međuljudskim odnosima tijekom svog formalnog školovanja naučilo je 26% ispitanika. „Naučila sam surađivati s različitim tipovima ljudi", objašnjava jedna ispitanica.

Opciju 'nešto drugo' odabralo je 15% ispitanika, a pritom ih je ponajviše navelo da su tijekom formalnog obrazovanja naučili samo 'suhoparnu' teoriju.

Ti ispitanici su nezadovoljni omjerom teorije i prakse u hrvatskim školama, ali i na fakultetima. „Učili samo pune teorije, da bi kasnije saznali da nas u životu čeka još mnogo toga što ne piše u knjigama!" i „Znanje je veće i dublje od onog na što se stavlja naglasak u školama" samo su neki od komentara.

Tek 9% ispitanika odgovorilo je da ih je formalno obrazovanje pripremilo za život. „Sve navedeno, od međuljudskih odnosa, do upoznavanja samog sebe i svijeta oko sebe. Ujedno dosta sam naučio o svojoj struci", zaključuje jedan od ispitanika.

20.05.2014. 10:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh