« Život
objavljeno prije 10 godina
DISKRIMINACIJA?

Šefovi više vole kad dođete ranije na posao

Ranoranioci su omiljeniji kod šefova od onih koji kasne na posao, pa makar ovi drugi ostajali puno duže ili radili bolje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

šefovi

,

kašnjenje

,

ranoranioci

,

dolazak ranije

,

radni učinak

Šef vas ne voli, a kolegu jednostavno obožava? Ako vam nije jasno zašto je tako, razmislite malo tko od vas dvojice dolazi ranije na posao. Istraživanja su pokazala da su šefovima draži oni koji na posao dolaze ranije od ostalih, bez obzira na njihov radni učinak. 

Naime, istraživanje provedeno na Sveučilištu Washington pokazalo je da su šefovi u najvećem broju slučajeva jutarnji tipovi ljudi, pa su im oni koji na posao dolaze prije početka radnog vremena draži jer ih smatraju savjesnijim radnicima

Istraživanje je provedeno u nekoliko zemalja, a šefovi su redom ocjenjivali kvalitetu zaposlenika na temelju vremena njihovog dolaska na posao. Oni koji su kasnije dolazili mogli su ostajati dulje i raditi bolje, no svejedno su dobivali lošije ocjene.

No, ovo je tek jedno u nizu istraživanja koja su dala jednake rezultate. U drugom su zaposlenike koji su kasnije dolazili na posao smatrali manje savjesnima, također bez obzira na njihov radni učinak, uz to su redovno ocjenjivani kao manje disciplinirani i marljivi, a pokazalo se da je sve to utjecalo na njihov poslovni uspjeh.

>> Strogi šefovi su loši vođe, skroman gazda je najbolji gazda >>

Da se tako odgajaju nove generacije pokazalo je istraživanje u kojem su studenti trebali biti fiktivni šefovi kojima su na uvid dani podaci o radnom učinku zaposlenika fiktivne tvrtke, i uvijek su bolje ocjene dobivali ranoranioci

Sve u svemu, ako imate fleksibilno radno vrijeme, znajte unaprijed da ćete lošije prolaziti od onih koji stižu prije početka radnog vremena, ma koliko kasno vi ostajali i bez obzira na količnu posla koji kvalitetno napravite.

Jedina vam je šansa da vaš šef spada u onaj mali broj šefova koji nisu ranoranioci, jer ćete u tom slučaju dobiti ocjene prema zaslugama, a ne prema vremenu dolaska na posao.

>> Zbog čega šefovi češće lažu >>

19.05.2014. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh