« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina
NAVALITE

Flavonoidi garantirano skidaju kilograme

Svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama i sličnim namirnicama može spriječiti debljanje

Birajte namirnice pune flavonoida
Birajte namirnice pune flavonoida (Shutterstock)
Više o

mršavljenje

,

fitokemikalije

,

flavonoidi

,

skidanje kilograma

Flavonoidi su fitokemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi. Poznato ih je između 4000 i 5000. Ponašaju se kao antioksidansi jer prihvaćaju slobodne radikale kisika koji može oštetiti DNK. 

Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbiraju u organizmu te potom vrlo brzo izlučuju iz tijela pridonoseći detoksikaciji enzima u jetri.

Uz sve dosad poznate blagotvorne učinke flavonoida na organizam, američki i britanski znanstvenici nedavno su ustanovili da voće i povrće s visokom razinom ovih fitokemikalija pomaže u održavanju stabilne težine.

Pola šalice ili oko 80 grama određenog voća ili povrća dnevno može poboljšati opće zdravstveno stanje.

Studijom su obuhvatili podatke o 124,086 muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama tijekom dvadesetčetverogodišnjeg razdoblja.

Ustanovili su da je svakodnevno konzumiranje i vrlo malih količina voća i povrća bogatog flavonoidima bilo povezano s održavanjem odgovarajuće stabilne težine, a kod pojedinaca i s laganim gubitkom kilograma.

'Otprije znamo da većina ljudi s godinama dobiva na težini, a čak i u najmanjem postotku debljina može značajno utjecati na rizik od pojave visokoga krvnog tlaka, razvoja srčanih bolesti, raka ili dijabetesa, zbog čega pojedincima moramo pomoći u održavanju zdrave težine u njihovim srednjim godinama', kaže profesorica Aedin Cassidy s Medicinskog fakulteta Norwich pri Sveučilištu East Anglia. 'Svakodnevna konzumacija oko 80 grama hrane bogate flavonoidima pridonijela je održavanju odgovarajuće stabilne težine kod žena i kod mušaraca različite životne dobi', kazala je.

Poznato je da prehrana bogata voćem i povrćem ima mnoge dobre strane za zdravlje

'Odnedavno znamo i da flavonoidi utječu na održavanje stabilne težine, na način da u organizmu smanjuju razinu masnoća koju organizam apsorbira iz hrane. Flavonoidi ubrzavaju metabolizam i utječu na smanjenje apetita', kaže voditeljica studije Monica Bertoina s Harvardske škole za javno zdravlje.

Najviše flavonoida ima u malinama, borovnicama, kupinama, jagodama, crnom ribizu, grožđu, trešnjama, rotkvicama, nekim vrstama čaja, kakau, kruškama, jabukama, citrusima poput naranača i grejpfruta, luku i paprikama.

01.02.2016. 15:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh