« Život
objavljeno prije 14 godina
ŽIVČANA NERAZVIJENOST

Fetus ne osjeća bol prije 24. tjedna trudnoće

U Velikoj Britaniji povela se rasprava o spuštanju granice za pobačaj, no istraživanje je pokazalo da fetus ne osjeća bol do 24. tjedna, a često ni nakon toga

fetus trudnoća pobačaj
fetus trudnoća pobačaj (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

pobačaj

,

fetus

Fetus ne može osjećati bol prije 24. tjedna gestacijske dobi - objavili su to britanski znanstvenici. 

U istraživanju britanskog kraljevskog društva opstetričara i ginekologa zaključeno je da veze između živaca u mozgu nisu dovoljno razvijeni da bi plod imao percepciju boli prije 24. tjedna, što je u Britaniji zakonom dopušten rok za prekid trudnoće.

>> Test koji predviđa rizik od pobačaja

Istraživanje je naručila britanska vlada nakon što se povela rasprava o spuštanju te granice na 20. tjedan trudnoće. Jedan od glavnih argumenata pobornika spuštanja granice bio je upravo osjećaj boli kod fetusa.

Znanstvenici su utvrdili da je plod čak i nakon 24. tjedna u stanju "stalne uspavanosti poput nesvjestice ili sedacije" te da stoga nema razloga za promjenu zakona o pobačaju. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 14:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ja
    25.06.2010. 16:08
    to, dakako, nije točno. slučajno su mi i mama i tata doktori pa znam. fetus je živ od začeća pa tako i bol otad osjeća. ova glupa izložba protiv koje sam 100% body r. u Klovićevima nije baš ničemu pridonijela?? onda sam sad 101% protiv nje...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh