« Kazalište
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PET PREDSTAVA

Festival svjetskog kazališta do 2. listopada u HNK Zagreb

"Ulica Vandenbranden 32" otvorila je 8. Festival svjetskog kazališta koji se održava u Zagrebu

(Damir Krajač/CROPIX)
Više o

HNK Zagreb

,

Festival svjetskog kazališta

,

zagreb-info

Plesnom predstavom "Ulica Vandenbranden 32" poznata belgijska skupina "Peeping Tom" otvorila je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu 8. Festival svjetskog kazališta, na kojemu će do 2. listopada biti prikazano pet predstava.

Dugotrajnim aplauzom zagrebačka je publika večeras nagradila šest mladih izvođača "Peeping Toma" koji su, pod vodstvom Gabriele Carrizo i Francka Chartiera, plesnim pokretom prikazali usamljenost stanovnika male i izolirane planinske zajednice, suočenost sa strahovima i gubitak unutarnje stabilnosti u okrutnim vanjskim okolnostima.

Do 2. listopada bit će prikazane još dvije plesne i dvije dramske predstave koje će se intimistički baviti svakodnevnim životnim situacijama i problemima. U središtu će biti autorsko kazalište prepoznatljivo po redateljskom, koreografskom ili glumačkom rukopisu, a bit će predstavljene i nove kazališne tendencije.

Festival svjetskog kazališta će zatvoriti berlinski Volksbuehne am Rosa-Luxemburg-Platz s predstavom "U Moskvu! u Moskvu!", nastalom po Čehovljevim djelima "Tri sestre" i "Seljaci". U režiji inovativnom njemačkog redatelja Franka Castorfa ponudit će kontrapunkt između buržoaskog i proleterskog pogleda na 20. stoljeće.

Castorf je jedan od najznačajnijih kazališnih redatelja u protekla tri desetljeća, poznat po raskošnim i provokativnim produkcijama, pa je i predstava s kojom dolazi u Zagreb najavljena kao uprizorenje epskih razmjera.

U drugoj dramskoj predstavi ovogodišnjeg festivala - "Moj tajni vrt" avignonska kazališna družina propitivat će suvremeni fenomen produljene adolescencije četrdesetogodišnjih Europljana. Predstava je zasnovana je na dnevničkim zapisima njemačkog dramatičara Falka Richtera, koji cijeli projekt potpisuje zajedno s redateljem Stanislasom Nordeyjem.

Plesnim predstavama zagrebačkoj će se publici predstaviti još belgijska skupina "Les Ballets C de la B" te berlinski "Schaubuehne am Lehniner Platz".

Belgijski redatelj i koreograf Alain Platel s predstavom "Izvan konteksta, za Pinu" prikazat će potragu za jezikom pokreta vezanim uz nesvjesno, proizvoljno i nekontrolirano. "Izvan konteksta, za Pinu" hommage je jednoj od najvećih svjetskih koreografkinja, prošlog ljeta preminuloj Pini Bausch.

Berlinska predstava "Megalopolis", u koreografiji i režiji Argentinke Constanze Macras, bavi se pak rastakanjem granica između javnog i privatnog u kaotičnom životu suvremenog velegrada.(hina/metro-portal)

17.09.2010. 23:03:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh