« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
WEF

Feminizam u Davosu?

Teško je procijeniti koja je korist od Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, ali čini se da se on ipak polako mijenja, smatra komentator DW-a

Žene su u biznisu i dalje podcijenjene
Žene su u biznisu i dalje podcijenjene (Arhiva)
Više o

Svjetski gospodarski forum

,

WEF

,

Davos 2016

Ove godine se u kongresnom centru Davosa nalazi Virtual Reality Space. U njemu su sudionici Svjetskog gospodarskog foruma mogli posjetiti urođenike u outbacku, australskoj pustopoljini, dok su u stvarnosti zapravo tek sjedili s "virtual-reality"-naočalima u klimatiziranoj dvorani u švicarskim Alpama.

Isto bi se moglo reći i za sam Svjetski gospodarski forum s toliko bogatih, moćnih i slavnih na jednom mjestu. I s ogromnim jazom između njih i javnosti koju čini oko 1.000 novinara, između javnosti i svih sastanaka koji se održavaju iza zatvorenih vrata. SGF kakav se prikazuje u javnosti tek je šareni papir u koji je zamotan pravi sadržaj ovoga foruma - umrežavanje, sklapanje poslova i kontakata.

Ali SGF je i mjerilo za procese od većeg društvenog značaja. Pored važnih tema kao što su izbjeglička kriza, terorizam i usporena konjunktura, ove godine je bilo i nekoliko iznenađenja. U njih ne spadaju nastupi političara - oni su bili i ostali predvidivi.

SGF želi postati moderniji

Iznenađujuća je pak bila odluka da se "Četvrta industrija revolucija" izabere kao glavna tema foruma. Ona nije ni nova niti goruće aktualna, ali je dovoljno zanimljiva da se može promatrati iz različitih perspektiva i tako se izvući iz čisto tehničke niše u kojoj se, barem u Njemačkoj, najčešće o njoj raspravlja.

Iznenađuje i koliko se često u Davosu raspravljalo o feminizmu. Samo 18 posto od ukupno 2.500 sudionika SGF-a su žene i organizatori su očito počeli shvaćati da njihov forum počinje izgledati kao "Old Boys Club", kao, dakle, neki rudiment iz prošlosti.

Menadžerica Facebooka Sheryl Sandberg, Melinda Gates iz Zaklade Gates i kanadski premijer Justin Trudeau, koji je prošle godine u svoj kabinet postavio 50 posto žena "jer živimo u 2015.", raspravljali su o razlozima zbog kojih su žene na najvišim šefovskim položajima još uvijek iznimka. Diskutiralo se i o diskriminaciji lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca, što je za Davos bila premijera.

Hoće li to sve imati nekog utjecaja na muškarce koji, prema riječima Sheryl Sandberg, još uvijek vladaju svijetom, tek će se pokazati. Ali barem se nešto pokrenulo. A to pokazuje da bi sudionici Svjetskog gospodarskog foruma mogli doista postati malo vjerniji svome proklamiranom geslu - "učiniti svijet boljim" - tako što će se sami promijeniti.

Piše: Andreas Becker, Davos/DW
24.01.2016. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh