« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
SENATSKI LAV

FBI otkrio da je Ted Kennedy godinama primao prijetnje smrću

Jedinom preživjelom bratu moćne obitelji život je bio u neprestanoj opasnosti, objavio je FBI

Edward Kennedy
Edward Kennedy (Getty Images)
Više o

FBI

,

Ted Kennedy

,

John F. Kennedy

,

Edward Kennedy

,

prijetnje smrću

Američki senator Edward Kennedy, jedini preživjeli brat iz najmoćnije američke političke obitelji nakon atentata na Johna i Roberta Kennedyja, primao je prijetnje smrću od sredine 1960-ih godina, prema dokumentima koje je u ponedjeljak deklasificirao američki Savezni istražni ured (FBI), izvijestila je TV mreža ABC News.

"Kennedy večeras neće doći do gradske vijećnice", glasilo je upozorenje koje je 1965. stiglo načelniku policije u gradu Lynnu, u saveznoj državi Massachusetts.

"John Kennedy je ubijeni broj jedan, ubijeni broj dva je Robert Kennedy, a Ted Kennedy je ubijeni broj tri, na skupu zakazanom za 25. listopada 1968.", navodi se u pismu upućenom policiji u Edmontonu, u kanadskoj pokrajini Alberti.

"Senator Kennedy će biti mrtav do petka. Hvala vam", rekla je osoba koja je nazvala redakciju lista Palm Beach Post Times na Floridi 12. veljače 1967., pokazao je objavljeni dosje.

FBI je objavio više od 2.200 stranica dokumenata, koji pokrivaju razdoblje od 1961. do 1985. godine u odgovoru na zahtjev ABC Newsa utemeljen na američkom Zakonu o slobodi informiranja.

Kennedy je povremeno bio pogođen tim prijetnjama. U travnju 1969. tijekom leta iz Aljaske rekao je: "Ubili su Jacka, ubili su Bobbyja, a sada pokušavaju ubiti mene...oni me pokušavaju ubiti", navodi se u dosjeu.

Dokumenti FBI-a pokazuju povećanje broja prijetnji nakon incidenta kod Chappaquiddicka 1969., kada se Kennedyjeva suradnica Mary Jo Kopechne utopila pri slijetanju njegova automobila s mosta u rijeku, a on se spasio.

Kennedy je bio senator od 1963. do svoje smrti u ljeto 2009. godine. Bio je kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju 1980. i bard Demokratske stranke, koji je dobio nadimak "senatski lav". Njegova potpora Baracku Obami u kampanji 2008., pridonijela je izbornoj pobjedi sadašnjeg američkog predsjednika.(hina/metro-portal)

>>Ispunjeno proročanstvo Kennedyja

15.06.2010. 09:28:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh