« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Facebook krši ljudska prava

Facebook nenadano promijenio uvjete uporabe

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

zaštita podataka na Facebooku

,

uvjeti korištenja Facebooka

Socijalna internetska mreža Facebook gotovo neopaženo je promijenila uvjete uporabe, što je ogorčilo korisnike i tijela nadležna za zaštitu podataka.

Facebook je i prije imao "neopozivo" pravo uporabe na sve objavljene datoteke, fotografije i videosnimke, a to pravo od prošlog tjedna vrijedi ako korisnik i izbriše svoj profil.

"Takvi uvjeti uporabe, po mojem mišljenju, nisu valjani", izjavio je u utorak predsjednik austrijske Radne zajednice za zaštitu podataka Hans Zeger. Smatra da su promijenjeni uvjeti uporabe u suprotnosti s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"Uporaba vlastitih datoteka temeljno je pravo, a uporaba od trećih osoba ugrožava privatnosti", izjavio je Zeger. "Imam pravo brisati te datoteke i to se pravo može ostvariti", tvrdi Zeger, optuživši Europsku komisiju za propuste koji su to omogućili Facebooku.

"Imam pravo brisati te datoteke i to se pravo može ostvariti"

"Facebook obiluje novcem i pojedinac gubi bitku. Stoga je država obvezna intervenirati", smatra austrijski stručnjak za zaštitu podataka. "Potpuno je besmisleno da netko zauvijek neopozivo dopusti uporabu podataka. Toga nema ni u autorskom pravu", zaključio je Zeger.

Tisuće korisnika "Facebooka" u međuvremenu su počele oblikovati interne skupine, pozivajući na skupno brisanje profila.

Osnivač i vođa platforme Mark Zuckerberg u ponedjeljak je pokušao smiriti stvar. "Nećemo nikomu prosljeđivati podatke koje ne želite da proslijedimo", izjavio je za agenciju dpa.

"Potpuno je besmisleno da netko zauvijek neopozivo dopusti uporabu podataka. Toga nema ni u autorskom pravu"

Objasnio je da je promjena bila potrebna kako bi "Facebook" nastavio objavljivati korisničke podatke i pošto je obrisao profil, primjerice, ako je ostavio poruku na "oglasnoj ploči".

"Facebook" je u priopćenju ustvrdio da je promjenom samo htio korisnicima pojasniti način ponašanja prema njihovim podatcima.

U internetskim socijalnim mrežama korisnici mogu objaviti vlastit profil, komunicirati s drugim korisnicima te izmjenjivati fotografije, videosnimke i druge vrste podataka.

"Facebook" je, nakon suparničke mreže MySpace, druga po veličini mreža s oko 175 milijuna članova. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 10:39:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Domagoj
    18.02.2009. 13:47
    ah, prljavi servis, prljavi novci... fuj facebook :p
  2. avatar
    henrieta
    18.03.2009. 09:49
    fuj fuj fuj...
  3. avatar
    evelina
    18.03.2009. 10:01
    imam prijatelja, ne trebam facebook..
    imam dušu i svoju zabavu ne trebam zavirivati u tuđe..

    najbolje da više nitko ne ide na izlete, druži se, skuha za svoje frendove neku finu klopu, prošeće se s prijateljem po šumi..daaaa to je bez veze, ne? treba bit na fejsu, ne? tamo gdje se mediokriteti i sitne duše mogu sakriti i isfuravati da su guba i face, jel gle kak imaju super ekipu, ne?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh