« Kazalište
objavljeno prije 5 mjeseci i 12 dana
PREDSTAVE

'Ex-pozicija' predstava koju nikada nećete vidjeti

Izvedbe predstave 'Ex-pozicija' Bacača sjenki održati će se u prostorima Mjesnog odbora (MO) Voćarska, 19. studenog 2023., u terminima od 10 do 16 sati. Ulaz svakih pola sata po 7 posjetitelja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Bacači sjenki

,

'Ex-pozicija'

,

MO Voćarska

Pozivamo Vas da se izgubite u labirintima jedne od najneobičnijih i najdugovječnijih predstava hrvatskog nezavisnog kazališta intermedijalnog umjetnika i aktivista Borisa Bakala. Ex-pozicija je osjetilno urbano putovanje za pojedinog gledatelja/gledateljicu koje je inspirirano promišljanjem slavnom filozofskom parabolom Franza Kafke iz romana "Proces" - "Ispred Zakona" - "Vor dem Gesetz". Svako "ulaz" u Ex-poziciju tako postaje osobno i osebujno poniranje u sjećanje i smisao svakog postojanja pojedinog posjetitelja/posjetiteljice.

Nagrađena je Specijalnom nagradom na BITEF-u 2007. glavnom nagradom Oblak na PUF 2009 te nagradom Avazov zmaj na MESS 2008 te je proglašena za vrhunski kulturni događaj u svim zemljama gdje je do sada igrala: Armenija, Bosna i Hercegovina, Cipar, Crna Gora, Italija, Mađarska, Njemačka, Rumunjska i Srbija.

O Ex-poziciji su rekli:

"Tako svaki posjetitelj, kao u pojednostavnjenim mitološkim koncepcijama, od Ex-pozicije dobiva onoliko koliko sam u nju donese, jer čak i kad je u zaista čvrsto strukturiranoj priči, njegova je pasivnost zapravo privid ispod kojega je itekako aktivno suzbijanje nevjerice i, na kraju krajeva, pristajanje na šetnju." (Igor Ružić, "Duhovi iz kuće priča", Vijenac)

"Predstava svoje gledatelje-sudionike daruje iskrenošću, toplinom, probuđenim uspomenama i sjećanjima, novim iskustvima i dubokim promišljanjima o svojoj poziciji danas i uopće, suzama ganuća, blaženim osmijehom koji s lica ne silazi i satima nakon šetajuće vođene izvedbe" (Bojana Ćustić Juraga, Sjajan umjetnički i duboko intimni doživljaj, Glas Istre)

"Gledaoci više nisu svjedoci nego stoje u centru performativnog čina. Publika čeka da bude pozvana na sudjelovanje, čeka sa redateljem koji konstantno ispovijeda svoju životnu intimnu historiju. Nakon što se upoznamo sa vodičem, on nam na oči stavlja povez/ masku i vodi kroz priču... Cilj je da spoznamo svoje sljepilo i da osjetimo svu veličinu našeg potencijala ignoriranja. Redatelj Boris Bakal uvlači nas u ovu sistematsku interpretaciju priča, koju nudi na jedino dovoljno individualno iskren način - iskustveno. " (Aida Pilav, Iskušavanje historije, Dnevni Avaz)

Bacači sjenki su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, film, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.
Bacači sjenki/ostali projekti (izbor): Specijalno priznanje Dana hrvatskog filma za film "Vitić pleše" (2023.); Nagrada Ex Oriente za razvoj dok. filma 'Vitić pleše', (Prag, 2012/13); Zlatna Medalja u okviru Hrvatske selekcije za izvedbu 'Otac Hrabrost' za korištenje urbanog prostora na 13. praškom Quadriennalu (2015.); Odmor od povijesti: BITEF 2009., & Glavna nagrada Oblak, PUF-u 2010.; Nagrada za filmsku inovaciju: Youki festival, Wels/Austrija; glavna nagrada festivala Small Axe Radical Film Festival, Tolpuddle/UK - obje za film 'Druga strana predstave', i dr.

Produkcija: Bacači sjenki

Koncept i režija: Boris Bakal

Dramaturgija: Katarina Pejović, Stanko Juzbašić, Boris Bakal, Anja Pletikosa i autori-izvođači

Autori-izvođači: Boris Bakal, Lucija Alfier, Katija Bratković, Tomislav Krstanović, Mirna Ostrošić, Tea Šimić, Zdenka Šustić, (Bojan Navojec).

Koncept prostora: autori-izvođači i Bacači sjenki

Glazba i zvukovi: Stanko Juzbašić, Boris Beštak i Mladen Hrvoje Ilić

Manipulacija prostora i vremena: Zvonimir Bešlić, Pavle Perković

Tehnička podrška: Čuvari vremena

Dokumentacija: Hrvoje Podobnik Gero

Prva izvedba: Urban Festival Zagreb, 18. rujna 2005.

Nova premijera: program 20-godišnjice Bacača sjenki - "Sve-jedno 20", 12. prosinac 2021.

Koprodukcija: MO Voćarska

Gdje: Voćarska ulica 72, MO Voćarska

Kada: 19. studenog od 10 do 16 h - ulaz publike svakih pola sata

Cijena ulaznica u predbilježbi: 8€, na dan izvedbe 10€

Predbilježbe i upiti na: info@bacaci-sjenki.hr s naznakom "Ex-pozicija" te dan i termin na kojem želite prisustvovati.

Više: https://bacaci-sjenki.hr/ex-pozicija-opet-u-zagrebu/

18.11.2023. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh