« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana
SAVJETI

Evo zašto vas stalno bole leđa

Stručnjak za mobilnost podijelio je uobičajene pogreške koje ljudi rade, a koje rezultiraju kroničnom jakom boli u leđima

Čuvajte svoja leđa
Čuvajte svoja leđa (Arhiva)
Više o

savjeti

,

leđa

,

bol u leđima

"Bol u leđima može se pojaviti iznenada ili biti dugotrajan problem koji traje godinama. Bol u leđima može jako varirati, zahvaćajući određeno područje ili se šireći preko cijelih leđa, stražnjice, nogu ili trbuha", istaknuo je stručnjak za mobilnost Lee Cartwright.

"Razlozi za bolove u leđima mogu biti vrlo različiti. Važno je biti svjestan da te svakodnevne navike mogu dovesti do kroničnih bolova u leđnim mišićima i kralježnici", dodao je.

1. Loša hidratacija

"Dehidracija može utjecati na kralježnicu, preusmjeravajući tekućine u mozak i ostavljajući zglobove, diskove i druga vezivna tkiva oslabljenima i manje sposobnima pružiti amortizaciju i potporu", tvrdi Cartwright.

To može rezultirati otežanim, ukočenim i bolnim kretanjem. Pijte puno vode tijekom dana ako patite od bolova u leđima, čak i ako niste žedni. Također možete povećati unos tekućine jedući voće i povrće.

2. Spavanje na trbuhu

Kada spavate na boku, stavljanje jastuka između koljena može pomoći da vam kralježnica bude poravnata. Za one koji spavaju na leđima, jastuk ispod koljena može ponuditi slične rezultate.

3. Ne jedete dovoljno proteina

Nedostatak proteina može spriječiti sposobnost vašeg tijela da održava i obnavlja mišićno tkivo. Ako ne unosite dovoljno proteina, vaši leđni mišići mogu postati osjetljiviji na naprezanje i umor, što može rezultirati bolovima. Također može oslabiti vezivno tkivo, povećavajući rizik od ozljeda leđa. Hrana bogata proteinima pomaže vašem tijelu da raste i obnavlja se. Na primjer, losos i sardine pune su omega-3 masnih kiselina, dok su pileća prsa bez kože i kostiju bogata proteinima.

4. Konzumiranje puno šećera

Konzumacija previše šećera može izazvati kroničnu upalu, posebno u područjima sa slabom cirkulacijom krvi.

Zbog toga su zglobovi i leđa posebno osjetljivi na bol i upalu. Dodao je: "Kako biste ublažili bolove u leđima, jedite više cjelovite, neprerađene hrane kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice. One pružaju prirodnu slatkoću i pomažu smanjiti upalu."

5. Nedovoljno aktivnosti

Preduga neaktivnost može oslabiti leđne mišiće i smanjiti vašu ukupnu kondiciju, povećavajući ukočenost, bol i nelagodu u leđima. Redovito vježbanje jača vaše mišiće i strukturu oko kralježnice što će smanjiti učestalost i trajanje bolova u leđima.

Cartwright je predložio: "Ovo može biti jednostavno kao šetnje od 10 do 45 minuta koje mogu značajno poboljšati zdravlje vaših leđa ponovnim uključivanjem mišića."

6. Naginjanje nad radni stol

Naginjanje naprijed i buljenje u naše računalo dok radimo može predstavljati značajan stres za donji dio leđa, uzrokujući prenaprezanje mišića i ligamenata. To može rezultirati oštećenjem mišića oko kralježnice, što dovodi do upale i grčenja mišića.

"Dok radite, idealno biste trebali sjediti uspravno s opuštenim ramenima. Također, postavite monitor u ili malo ispod razine očiju, držite tipkovnicu dovoljno blizu da vam laktovi budu opušteni i osigurajte da vam stolica pruža odgovarajuću potporu za donji dio leđa", savjetuje Cartwright.

7. Previše stresa

"Kada um doživi stres, on tijelu šalje signale koji ukazuju na opasnost, što zauzvrat stabilizira mišiće oko kralježaka", kaže Cartwright. "Mišići se tada opuštaju i čine ih osjetljivima na neusklađenost, što dovodi do bolova u kralježnici."

Kako biste se tome suprotstavili, važno je odvojiti barem sat vremena dnevno kako biste se usredotočili na opuštajuće aktivnosti. To može uključivati ​​vježbe dubokog disanja, meditaciju, opuštanje mišića, jogu ili čak fokusiranje na vaš omiljeni hobi. Time ćete ublažiti napetost mišića i umiriti živčani sustav.

15.07.2024. 10:32:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.07.2024. 15:41
    Kicma pati
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh