« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana
SAVJETI

3 dodatka prehrani koji su problematični

Dakle, ukratko - neki dodaci prehrani su u principu dobri za nas, no neko od njih trebali bi ipak uzimati poprilično oprezno

Pažljivo...
Pažljivo... (Arhiva)
Više o

željezo

,

dodaci prehrani

,

mangan

,

bakar

Mnogi se okreću dodacima prehrani kako bi popunili nedostatke u prehrani i poboljšali svoje blagostanje. Međutim, iako mogu biti od pomoći u mnogim slučajevima, nisu svi dodaci jednaki, a neki mogu imati razne posljedice. To vrijedi i kada je u pitanju zdravlje našeg mozga.

Kako starimo, održavanje kognitivnih funkcija postaje sve važnije, a određeni dodaci prehrani, kada se uzimaju u prekomjernim količinama, zapravo mogu oslabiti pamćenje i pridonijeti kognitivnom padu. Neuroznanstvenik specijaliziran za prevenciju Alzheimerove bolesti, dr. Robert Love, nedavno je na TikToku naglasio važnost opreza pri unosu dodataka prehrani. Upozorio je na tri dodatka koji mogu naštetiti zdravlju mozga ako se njima ne upravlja pravilno.

Bakar - bakar je još jedan mineral koji se često nalazi u multivitaminima, ali pretjerana količina bakra može biti štetna. "Visoke razine bakra zapravo povećavaju slobodne radikale, što može uzrokovati oksidativni stres i oštećenje zdravlja mozga", upozorava dr. Love. Kako bi se suprotstavili negativnim učincima bakra, preporučuje osiguravanje odgovarajućeg unosa cinka, bilo putem dodataka prehrani ili hrane bogate cinkom. "Cink se zapravo suprotstavlja slobodnim radikalima bakra i to pomaže u zaštiti vašeg mozga, ali umjerenost je ključna", zaključio je neuroznanstvenik.

Mangan - mangan, iako je neophodan u malim količinama, može dovesti do ozbiljnih neuroloških problema ako se konzumira u velikim dozama. "Visoke razine mangana zapravo mogu dovesti do simptoma sličnih Parkinsonovoj bolesti, poput drhtanja", upozorava dr. Love. Istaknuo je smjernice Nacionalnog instituta za zdravlje, navodeći: "Gornja granica mangana je 11 miligrama dnevno za zdrave odrasle osobe, pa se pobrinite da ostanete daleko ispod te razine." Dakle, praćenje unosa mangana ključno je za cjelokupno zdravlje.

Željezo - željezo je esencijalan mineral, ali visoke doze mogu imati negativne učinke na zdravlje mozga. "Visoke razine željeza mogu dovesti do gubitka pamćenja, a mogu čak i ubrzati starenje. Dakle, osim ako niste dobili analizu krvi koja vam je pokazala nizak sadržaj željeza, vjerojatno vam ne treba dodatak željeza", kaže neuroznanstvenik. Napominje da, dok neki pojedinci poput vegana mogu imati koristi od dodavanja željeza, većini ljudi to nije potrebno. Sve u svemu, uvijek je najbolje unositi željezo izravno iz hrane.

Sve u svemu, budite oprezni!

15.07.2024. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh