« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
SAVJETI

Evo zašto morate dovoljno spavati

Nedostatak sna povećava rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a nova studija možda objašnjava zašto; znanstvenici su otkrili da manjak sna ima loš utjecaj na razinu "dobrog" kolesterola u krvi

Količina sna utječe na kolesterol
Količina sna utječe na kolesterol (Arhiva)
Više o

spavanje

,

kolesterol

,

zdrav san

,

HDL kolesterol

,

dobar kolesterol

,

nedostatak sna

Kolesterol je jedan od onih "tihih ubojica" na koje ne obraćamo dovoljno pažnje, baš kao ni na stres. No, ako mislite da je jedini problem masna hrana, griješite, jer se razina dobrog kolesterola snižava i - nedostatkom sna

Stručno rečeno, lipoproteini visoke gustoće (HDL kolesterol) poznati i kao dobar kolesterol odgovorni su za uklanjanje lipoproteina niske gustoće (LDL), odnosno lošeg kolesterola iz arterija.

LDL kolesterol pridonosi aterosklerozi, stvaranju naslaga na arterijama koje povećava rizik srčanog i moždanog udara, pa je HDL kolesterol važan za zaštitu srca.

Ljudi koji ne spavaju dovoljno imaju nižu razinu HDL kolesterola od onih koji nemaju problema sa snom.

Finski znanstvenici tvrde da nalazi obje studije sugeriraju da već i kratko razdoblje s nedovoljno sna može imati loš utjecaj na zdravlje i da se njima možda objašnjava zašto manjak sna može potaknuti kardiovaskularne probleme.

"Eksperimetnalna studija potvrdila je da samo tjedan s manjkom sna dovoljan da se počne mijenjati tjelesni metabolizam i imunološki odgovor", rekla je finska znanstvenica Vilma Aho, dodajući da njezin tim dodatnim studijama namjerava šire istražiti tu poveznicu.

Stoga, evo još jednog razloga za zdrav san!

 

 

28.04.2016. 15:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh