« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
JASNA PORUKA

Iran je spreman za vojni napad na Teheran

Nakon iranskog prosvjeda protiv rezolucije IAEA glavni iranski pregovarač je u Siriji poručio da je ta zemlja spremna na eventualne vojne napade

Saeed Jalili, glavni iranski nuklearni pregovarač
Saeed Jalili, glavni iranski nuklearni pregovarač (Getty Images)
Više o

Iran

,

Hamas

,

IAEA

,

Teheran

,

iranski nuklearni program

,

Said Džalili

,

Islamski džihad

,

Narodna fronta za oslobođenje Palestine

Glavni iranski nuklearni pregovarač Saeed Jalili sastao se s radikalnim palestinskim frakcijama u Damasku i rekao im da je Iran spreman za bilo kakav vojni napad na Teheran, izjavio je u petak jedan dužnosnik.

Palestinski dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je za dpa da se Jalili sastao s članovima Islamskog džihada, Narodne fronte za oslobođenje Palestine i sa šefom Hamasova političkog odbora Haledom Mešalom i to u iranskom veleposlanstvu u glavnom gradu Sirije.

Jalili je rekao da njegova vlada nastavlja podupirati "otpor" ili oružanu borbu protiv Izraela te da je odlučna ići dalje sa svojim nuklearnim ambicijama.

Iranski dužnosnik, koji se u četvrtak sastao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom, tijekom boravka u Damasku navodno je razgovarao i sa zamjenikom glavnog tajnika libanonskog Hezbolaha Huseinom Hadž Hasanom, prenosi dpa iz istog izvora.

IAEA će o novim centrifugama biti obaviještena kad one budu spremne

Iran će izvijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o napretku na izgradnji svojih deset novih postrojenja za obogaćivanje urana samo šest mjeseci prije početka rada tih postrojenja, objavila je u petak državna novinska agencija IRNA.

Teheran je u nedjelju, u znak prosvjeda protiv rezolucije IAEA-e, objavio da će izgraditi još deset tvornica za obogaćivanje urana poput podzemnog postrojenja u Natanzu koje se nalazi pod nadzorom IAEA-e.

U rezoluciji IAEA-e, objavljenoj prošli tjedan, kritizira se Iran zbog toga što je u tajnosti počeo graditi drugo postrojenje za obogaćivanje urana nedaleko od svetog grada Koma, te se traži zaustavljanje izgradnje.

IRNA je objavila da je visoki iranski diplomat rekao da Iran ne namjerava surađivati s IAEA-om više nego što je to propisano sigurnosnim odredbama.

"Prema sigurnosnim odredbama IAEA-e, tek nakon instalacija opreme, i samo 180 dana prije početka ubrizgavanja plina u centrifuge ... moramo obavijestiti IAEA-u", rekao je Abolfazl Zohrehvand, bivši iranski veleposlanik u Italiji, dodavši kako će se Iran "ponašati u okviru tih sigurnosnih odredbi." (hina/metro-portal)

04.12.2009. 11:47:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh