« Svijet
objavljeno prije 15 godina
MERKEL I SARKOZY:

Europi su potrebne granice

Ne želimo birokratsku Europu koja će mehanički primjenjivati gomilu propisa i koja strahuje od promjena, poručio je njemačko-francuski par.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

EU

,

Angela Merkel

,

proširenje EU

Europskoj uniji potrebne su granice da bi mogla djelovati, a njezino neograničeno širenje nije moguće, poručili su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u zajedničkom napisu objavljenom u francuskom listu "Journal du dimanche" od nedjelje.

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka su, uoči izbora za europski parlament 7. lipnja, na kojima je 500 milijuna građana pozvano da glasa, istaknuli zajedničku zadaću, a ta je promijeniti europska pravila.

"Želimo jaku Europu koja će nas štititi. Snažna Europa ne znači nužno i veće ovlasti za EU, više europskih zakona i više financijskih sredstava. Ne želimo birokratsku Europu koja će mehanički primjenjivati gomilu propisa i koja strahuje od promjena", istaknuli su.

"U sučeljavanju s gospodarskom krizom ne trebamo rješavati tehnička pitanja, već odgovoriti na temeljno pitanje: kakav gospodarski sustav želimo. Želimo odgovornu tržišnu ekonomiju koja poduzetniku i radniku daje prednost pred špekulantima, a dugoročnom ulaganju pred brzom zaradom", upozorili su, podsjetivši da je "liberalizam bez regulacije propao".

"Europa mora imati prvorazrednu ulogu u svijetu, za što su joj potrebne djelotvorne ustanove i Lisabonski ugovor. On će ojačati Europu", rekli su, dodavši da su "potrebna nova financijska, gospodarska i socijalna pravila u trenutku dosad neviđene financijske i gospodarske krize".

Sarkozy i Merkel su potvrdili odlučno zalaganje EU-a u borbi protiv klimatskih promjena i obećali da će na sastanku koji se u prosincu održava u Kopenhagenu, uvjeriti i ostale industrijski razvijene zemlje, poput SAD-a, da preuzmu svoje obveze na tom polju.

"Europa mora biti ambicioznija kada je riječ o njezinoj industriji i poduzećima i mora poticati nastanak snažnih europskih poduzeća na međunarodnoj razini, tomu mora pridonijeti naša politika jačanja konkurentnosti europske industrije", poručili su.

Da bi bila snažna, Europa mora "poštovati ljudska prava, koja su temelj naše vanjske politike i našeg zalaganja za mirovni razvoj diljem svijeta, zbog čega ćemo osnažiti našu zajedničku politiku obrane i sigurnosti", zaključili su. (hina/metro-portal)

31.05.2009. 19:31:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh