« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
POPULISTIČKE IDEJE

Europa upozorava članice da ne posežu za nacionalizmom

Europska komisija naglasila je da postojeće probleme ne treba tražiti vraćanjem u nacionalne okvire, jer takva rješenja u globaliziranom svijetu ne mogu dati zadovoljavajuće odgovore

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Europska komisija

,

nacionalizam

,

euroskepticizam

Europska komisija upozorila je u ponedjeljak, nakon velikog uspjeha krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima, čelnike država članica da ne popuštaju populističkim iskušenjima, javlja Hina.

"Europska komisija, njezin predsjednik i brojni povjerenici često su pozivali europske čelnike da ne podliježu populističkim iskušenjima i da nastave s nama raditi na izgradnji Europe mira i gospodarskog rasta. To što su dosad govorili vrijedi i danas", izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Olivier Bailly.

Čelnica krajnje desne stranke Nacionalne fronte Marine Le Pen osvojila je u prvom krugu predsjedničkih izbora treće mjesto s 18,01 posto glasova, čime je postigla najbolji rezultat francuske krajnje desnice u povijesti. Njezin uspjeh uklapa se u trend jačanja euroskeptične desnice u Europi.

"Potrebno je obratiti pozornost na populističke prijetnje, širenje njihovih ideja, jer su one u izravnoj suprotnosti s glavnim idejama europskih integracija", rekao je Bailly, dodajući da je ekonomska kriza s posljedicama koje sa sobom nosi plodno tlo za razvoj populizma.

Komisija je upozorila da rješenja za postojeće probleme ne treba tražiti vraćanjem u nacionalne okvire, jer nacionalna rješenja u globaliziranom svijetu ne mogu dati zadovoljavajuće odgovore.

23.04.2012. 16:03:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh