« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Dominique Strauss-Kahn:

Europa bi se od krize mogla oporavljati sporije od ostatka svijeta

Krutosti europskih gospodarstava koje su ih do određene mjere štitile tijekom krize otežavaju obnovu oporavka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

MMF

,

Dominique Strauss-Kahn

,

europsko gospodarstvo

,

ekonomska kriza

,

oporavak gospodarstva

Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn, u petak je upozorio kako bi Europa, zbog manje fleksibilnih gospodarstava, mogla sporije od ostalih svjetskih regija napredovati na putu postupnog oporavka od globalne gospodarske krize.

"Europa je bila manje pogođena u smislu da se bolje držala nakon što je došlo do snažnog pada aktivnosti u SAD-u, no jednako bi tako mogla sporije reagirati i na rast aktivnosti", kazao je Strauss-Kahn.

"Europsko je gospodarstvo manje fleksibilno pa sporije tone, ali se i sporije oporavlja. Krutosti europskih gospodarstava koje su ih do određene mjere štitile tijekom krize otežavaju obnovu oporavka", dodao je.

Strauss-Kahn je ponovio ranije upozorenje da bi svijet trebao očekivati slabiji gospodarski rast od onog u razdoblju prije krize, te naglasio kako je još uvijek prisutna opasnost od ponovljenog zapadanja u krizu, budući da se očekuje da će u mnogim zemljama nezaposlenost nastaviti rasti još mjesecima.

Također je upozorio na opasnost da se vlade u takvim okolnostima odluče na prerano povlačenje izvanrednih mjera pomoći.

"Bojim se da bi vlade mogle preuranjeno zaključiti da je kriza gotova i odlučiti se vratiti uobičajenoj politici. To bi bila prava greška i jedna od prijetnji kojih se moramo čuvati", kazao je čelnik MMF-a. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 12:44:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh