« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Koncert i dalje zabranjen

Hrvatska traži ponovno razmatranje Thompsonove zabrane

Švicarska policija tvrdi: Thompson je fašist!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jure Mišković/CROPIX)
Više o

Thompson

,

Fedpol

Ured savezne policije Fedpol donio je odluku o zabrani ulaska Thompsona u Švicarsku. Služba za analizu i prevenciju analizirala je Thompsonove pjesme te zaključila da slave hrvatske fašiste.

Hrvatska je sinoć zatražila od švicarskih vlasti da još jednom razmotre odluku. Čak je dogovoren i sastanak sa švicarskim veleposlanikom jer je zabrana dovela do velikih diplomatskih tenzija između dviju zemalja.

Odluku o zabrani ulaska Thompsona u Švicarsku donio je ured savezne policije (Fedpol) koji je 29. rujna odlučio da Thompson ne smije ući u zemlju u kojoj je 3. listopada trebao održati koncert.

Svoju odluku temelje na saznanjima Službe za analizu i prevenciju (DAP) koja je analizirala tekstove Thompsonovih pjesama i zaključila da su huškački te da slave hrvatske fašiste poznatije pod nazivom ustaše.

Odluka o zabrani ulaska u Švicarsku donesena je 29. rujna, a Thompson je trebao održati koncert 3. listopada. U očima Švicaraca Thompson je najkontroverzniji hrvatski pjevač, slavljen jedino u svojoj zemlji. Najviše kritiziraju pjesme nastale između 1992. i 1995. godine u kojima je naglašen rasizam prema Srbima. Na koncerte mu dan danas dolaze obožavatelji s natpisima „Za dom spremni" i fašističkim obilježjima.

No Švicarci nisu jedini koji su ustali protiv Thompsona. Tijekom utakmice Hrvatske i Engleske, britanski mediji prozvali su hrvatske navijače za veličanje fašizma, a Thompsona su nazvali „fašističkim rokerom".

02.10.2009. 11:33:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh