« Ekosfera
objavljeno prije 5 mjeseci i 23 dana
NAPOKON

EU zabranila uvoz voća prskanog štetnim pesticidom

Nakon tromjesečnog prijelaznog razdoblja, svako uvezeno voće s više od najmanje količine pesticida kojoj se može ući u trag, bit će zabranjeno prodavati u cijeloj EU

Napokon konkretna zabrana
Napokon konkretna zabrana (Arhiva)
Više o

EU

,

voće

,

pesticidi

Zemlje članice Europske unije dogovorile  su se zabraniti uvoz voća koje sadrži tragove klorpirifosa, pesticida za koji se smatra štetnim za ljudsko zdravlje, izvijestili su diplomati EU-a.

Odluka koju je donijela većina država članica slijedi zabranu samog insekticida u cijelom bloku. Odobrenje tog pesticida isteklo je u siječnju.

Nakon tromjesečnog prijelaznog razdoblja, svako uvezeno voće s više od najmanje količine pesticida kojoj se može ući u trag, bit će zabranjeno prodavati u cijeloj EU.

Europski regulator za sigurnost hrane u kolovozu je utvrdio zabrinutost zbog "mogućih genotoksičnih učinaka, kao i neuroloških učinaka tijekom razvoja", potkrijepljenu podacima koji ukazuju na učinke na djeci.

Klorpirifos koriste poljoprivrednici kako bi spriječili insekte da ne oštete proizvode. Tragovi se često nalaze na uvezenom voću poput naranči ili mandarina iz zemalja poput Njemačke gdje je ta tvar već odavno uklonjena s tržišta. 

22.02.2020. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh