« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Teška odluka

EU vrši pritisak na Kinu zbog emisije stakleničkih plinova

Europska unija pozvala je Kinu , na kinesko-europskom summitu u Nankingu, da preuzme ulogu lidera u borbi protiv klimatskih promjena

(Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Kina

,

klimatske promjene

,

pritisak

Peking je na to odgovorio da ulaže goleme napore, ali to neće činiti na uštrb gospodarskog razvoja.

"U koštac s klimatskim promjenama ne možemo se uhvatiti ako Kina ne preuzme ulogu lidera i prihvati svoj dio odgovornosti", rekao je po završetku europsko-kineskog sastanka Fredrik Reinfeldt, premijer Švedske koja sada predsjeda EU.

Tjedan dana do svjetske konferencije o klimi u Kopenhagenu, Reinfeldt je upozorio da "svjetski doprinosi za smanjenje stakleničkih polinova nisu dostatni" i da "treba učiniti više" kako bi se smanjilo globalno zatopljenje.

Najveći u svijetu emiter plinova s učinkom staklenika, Kina je prošli tjedan prvi put iznijela konkretne brojke jer je najavila da će do 2020. godine smanjiti emisije CO2 za 40 do 45 posto po jedinici BDP-a u odnosu na razinu iz 2005. godine.

Kineski premijer rekao je na konferenciji za novinare koju je održao s s Reinfeldtom i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, da njegova zemlja ulaže "goleme napore koji su velik doprinos svjetskim naporima".

Međutim, Kina i druge države u razvoju očekuju najveći angažman najrazvijenijih zemalja od kojih očekuju i pomoć za prilagodbu klimatskim promjenama.

"Kina je zemlja u razvoju, u presudnom trenutku industrijalizacije i urbanizacije", rekao je Wen te poručio da je po količini ispuštanja stakleničkih plinova po stanovniku s 1,3 milijardi ljudi, Kina "daleko iza razvijenih zemalja".

Na summitu u Nankingu klima je uoči UN-ove konferencije o klimi u Kopenhagenu od 7. do 18. prosinca zasjenila druga važna bilateralna pitanja oko kojih se EU i Kina razilaze.

To su europski pritisci na Kinu da poboljša poštivanje ljudskih prava te odbijanje Kine podigne vrijednost svoje valute juana. Zapad, a osobito Sjedinjene Države optužuju Kinu da tečaj juana održava umjetno niskim čime kineski izvoz ostvaruje nepravednu konkurentsku prednost. (hina/metro-portal)

30.11.2009. 13:28:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh